Inleiding 

Meer dan dertig procent van het aantal sterfgevallen in Nederland wordt veroorzaakt door kanker en daarmee is het doodsoorzaak nummer 1 in ons land. Kanker is niet één ziekte maar een verzamelnaam voor een groot aantal soorten kanker. Al deze soorten hebben gemeen dat een beschadigde cel zich ongeremd gaat delen waardoor een kwaadaardig gezwel ontstaat.

Ontstaan 

Alle lichaamscellen kunnen zich delen. Soms komt het echter voor dat een cel beschadigd is waardoor deze zich ongecontroleerd gaat delen. Door dit delen ontstaat op deze plek in het lichaam geleidelijk een gezwel. Een dergelijk gezwel is niet in alle gevallen kwaadaardig. Het verschil tussen een goedaardig en een kwaadaardig gezwel is dat een goedaardig gezwel compact blijft en het omliggende weefsel niet aantast. Ook zal bij een goedaardig gezwel geen uitzaaiing optreden. Bij een kwaadaardig gezwel is dit beide wel van toepassing. Uitzaaiing ontstaat doordat, wanneer een tumor groot genoeg is, de buitenste cellen van de tumor hun binding met het gezwel verliezen. Deze losgeraakte cellen kunnen zich via de bloedbaan verplaatsen naar andere locaties in het lichaam en daar een nieuw gezwel veroorzaken.

Soorten

Er bestaan enkele honderden vormen van kanker die in elf hoofdgroepen in te delen zijn, waaronder leukemie, borstkanker, hersentumoren, huidkanker en longkanker. Van deze groepen komt longkanker bij mannen het vaakst voor. Bij vrouwen komen zowel long- als borstkanker het vaakst voor.

Behandeling 

De behandeling van kanker is vaak een zwaar proces dat moet worden doorlopen. Wanneer een kankergezwel al is uitgegroeid tot een flinke tumor en al is uitgezaaid, is het vaak maar de vraag of een patiënt volledig kan genezen. De meest toegepaste methoden om kanker te behandelen zijn een operatie, bestraling en chemotherapie. Hiervan is de chemotherapie veruit het zwaarst voor de patient vanwege de zware medicatie.

onderzoeksvragen

Wat is kanker?
Wat is kanker precies en wat zijn de oorzaken en gevolgen?

Bestrijding
Welke behandelmethode worden toegepast tegen kanker?

Erfelijkheid

Wat houdt erfelijke aanleg voor kanker in? Voor welke vormen van kanker komt erfelijke aanleg het vaakst voor?