Inleiding 

Hoe komt het dat aantrekkelijke mensen meer gedaan lijken te krijgen dan anderen? Neem maar de voorbeelden van sociaal wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat sexy vrouwen hun aantrekkelijke voorkomen gebruiken om anderen voor hun karretje te spannen? Eigenlijk is het een (on)bewuste vorm van manipulatie, met een basis in de evolutie.

Hoe werkt het?

Interpersoonlijke aantrekkingskracht leidt tot interesse en uiteindelijk vriendschappen en eventueel zelfs liefdesrelaties. Intermenselijke aantrekkingskracht hangt bijvoorbeeld samen met een aantal aspecten. Zo word je eerder aangetrokken tot mensen die je mooi vindt (tip; symmetrische gezichten worden mooier gevonden worden!). En de kans dat je je aangetrokken gaat voelen tot mensen die je vaak ziet (je collega's...of misschien ‘de melkboer'?), mensen die op je lijken op allerlei vlakken (dezelfde hobby, of bijvoorbeeld dezelfde culturele achtergrond), mensen die je aanvullen. Daarnaast zal je eerder om willen gaan met mensen waarbij je een positieve ‘vibe' voelt, en daar meer naartoe getrokken worden.

Aantrekkingskracht hangt ook in chemisch-biologische zin ook samen met de geurstofjes die je in je lichaam hebt, bijvoorbeeld hormoon feromonen waar je ongetwijfeld wel eens van gehoord hebt (je hebt zelfs parfum die beweert feromonen te bevatten en als je dat parfum op spuit, dan zou je daarmee volgens de reclame aantrekkelijker gevonden worden) In praktijk lijkt het er echter meer op dat het belangrijk is dat de stofjes die jij verspreidt matchen met de stofjes van een potentiële partner.

Oké...en dan ben je zover, je hebt contact..je vindt iemand leuk..wat voor signalen geeft je dan af? Let maar eens op, je gaat onbewust gedrag spiegelen of dichterbij staan,hebt veel oogcontact en als iemand geïnteresseerd is in een ander kan het zijn dat zijn of haar pupillen verwijden!

Mensen die veel lachen worden bijvoorbeeld aantrekkelijker gevonden dan mensen die dit niet doen. Dus als je ‘op jacht' bent, zorg dan dat je vaak lacht!

onderzoeksvragen

Literatuur
Beschrijf hoe aantrekking en verleiding beschreven worden in de literatuur (neem bijvoorbeeld Shakespeare).

Ervaar het zelf

Aantrekkingskracht heeft ook een biologische basis, ga bekijken wat het doet met je lichaam en welke reacties dit kan uitlokken.