Inleiding

Een groot aquarium is een lust voor het oog. Prachtige vissen, exotische planten en andere wonderlijke beestjes maken een bijzonder schouwspel waar je naar kan blijven kijken.

Een aquarium is een klein wereldje op zich en als je wat langer kijkt, zul je zien dat ook een aquarium een soort mini-samenleving ontstaat, waarin elke vis een plek heeft.

Hiërarchie

Wanneer je het gedrag van de vissen in een aquarium bestudeert, zul je al snel zien dat er een hiërarchie is ontstaan. Sommige vissen moeten echt vechten voor hun eten, terwijl andere met rust worden gelaten. Andere visjes worden het hele aquarium doorgejaagd, maar zijn ook zelf weer actief tegen ‘lageren'. Maanvissen bijvoorbeeld, kunnen ontzettend bitchy zijn en redden zich prima in hun eentje, terwijl de kans groot is dat Neontetras in hun eentje vereenzamen en worden opgegeten.

Deze hiërarchieën kunnen zijn niet alleen interessant om te bestuderen, maar kunnen ook grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid en het aantal vissen in je aquarium.

onderzoeksvragen

Gedrag van vissen
Welk gedrag vertonen de vissen in een aquarium ten opzichte van elkaar?

Hiërarchie beïnvloeden
Hoe kun je de hiërarchie in een aquarium beïnvloeden?

Gevolgen van een hiërarchie

Wat zijn de gevolgen van hiërarchieën in een aquarium?