Inleiding 

Fobieën zijn er in alle soorten en maten. Bijna iedereen heeft in meer of mindere mate wel last van een bepaalde fobie. De een rent en schreeuwt alsof zijn leven er van afhangt wanneer hij een spin in huis ziet, de ander voelt zich slecht licht onbehagelijk bij het lopen op zeer grote hoogte. Arachnofobie, angst voor spinnen, of acrofobie, hoogtevrees, zijn fobieën die maatschappelijk worden geaccepteerd. Er zijn echter ook fobieën die veel minder worden geaccepteerd. Vaak zijn dit zeldzame of vreemde fobieën die minder vaak voorkomen.

Symptomen

Een fobie is een psychische aandoening waarbij iemand last krijgt van hevige angsten voor bepaalde situaties. Deze angst is niet in verhouding met de reële bedreiging waaraan de persoon in die bepaalde situatie wordt blootgesteld. Vaak uit de angst zich in hyperventilatie, paniekaanvallen en vermijdingsgedrag. Dit laatste komt vaak neer op het ontlopen van de situaties waarvoor de persoon een fobie heeft. Bij veel fobieën is dit vermijdingsgedrag de beste manier om zo min mogelijk last van je fobie te hebben. Toch zijn er ook fobieen waarbij het erg lastig is de bron van de angsten constant te ontlopen. Watervrees en verkeersangst zijn hier goede voorbeelden van.

Behandeling 

Even spontaan als een fobie ooit bij mensen ontstaat, kan een fobie ook zomaar ineens verdwenen zijn. Dit komt echter maar zelden voor en vaak is er meer voor nodig om van een fobie af te komen dan puur geluk. De meest gebruikte methode om mensen van een fobie af te helpen is het blootstellen aan de fobie. Bij deze behandelmethode worden mensen onder begeleiding geconfronteerd met hun fobie, waardoor zij er op den duur beter mee om leren gaan.

onderzoeksvragen

Reactie
Wat is de reactie van het menselijk lichaam als iemand last krijgt van zijn of haar fobie?

Genezing
Zijn fobieën te genezen of te onderdrukken? Zo ja, hoe?

Gevolgen

Wat voor gevolgen kan een fobie voor iemand hebben voor zijn functioneren in de maatschappij?