Inleiding

Feromonen zijn de geurstoffen die een lichaam afgeeft. De stoffen zijn bedoeld om boodschappen door te geven naar individuen van dezelfde soort. Zowel bij mensen als dieren en zelfs planten spelen feromonen een rol in de (vaak onbewuste) communicatie. Een bekend voorbeeld van de werking van feromonen is het feit dat bij een groep vrouwen, die langere tijd bij elkaar wonen, de menstruatiecycli gelijk gaan lopen.

Feromonen

Er zijn een aantal verschillende soorten feromonen, bijvoorbeeld om te verzamelen, alarmeren of te verleiden. De uitgescheiden feromonen worden waargenomen onder andere het vomeronasaal orgaan in de neusholte of de geurreceptoren op de tong.

Vooral in de communicatie tussen insecten spelen deze stoffen een grote rol, maar ook in de onbewuste communicatie tussen mensen zijn de stoffen belangrijk. Bij de mens worden de stoffen uitgescheiden in bijvoorbeeld zweet, urine en vaginaal vocht.

De rol van feromonen is een belangrijk onderwerp van vele wetenschappelijke onderzoeken. De rol van de stoffen bij het ontstaan van aantrekkingskracht tussen twee individuen is bijvoorbeeld een erg interessant fenomeen.

Op het internet zijn inmiddels parfums met feromonen te koop, hier kan je vast wel een aantal leuke experimenten mee bedenken!

onderzoeksvragen

Soorten feromonen
Welke soorten feromonen zijn er en welke boodschap geven ze?

Boodschap
Hoe wordt de boodschap van feromonen geïnterpreteerd door de ontvanger?

Feromonen en mensen

Wat doen feromonen in het verleidingsproces tussen twee mensen?