Inleiding

Je staat er vaak niet bij stil, maar de hele dag door maak je gebruik van je gehoor. Je luistert muziek, praat met de mensen om je heen, gebruikt je oren om te bepalen of er wel of niet een auto aan komt voor je oversteekt en je hebt om je heen een hele boel waarschuwingssignalen die gebruik maken van geluid. Je vertrouwt erop dat je wordt gewaarschuwd door je gehoor al er gevaar dreigt of als je in actie moet komen. Maar gehoor is niet voor iedereen vanzelfsprekend. 

Wanneer ben je doof? 

Je hebt verschillende gradaties in doofheid. Wanneer je tussen de 0 en 20 dB geluid kunt horen ben je normaal horend. Tussen de 20dB en 90dB ben je slechthorend en als je pas geluid hoort wanneer dit een sterkte heeft van boven de 90 dB ben je doof. Er zijn ook mensen die een kleine trilling waar nemen en mensen die helemaal geen trillingen meer waar nemen. 

Wat kun je er aan doen? 

Doofheid is helaas niet te genezen. Wel kan het gehoor worden versterkt, of worden nagebootst door verschillende technieken. De meest bekende is het hoortoestel. Dit apparaat zit in de gehoorgang en versterkt het omgevingsgeluid naar het oor toe. Daarnaast is het mogelijk door een versterkertje in het bot achter het oor te plaatsen om het geluid via een omweg te versterken in het oor. Dit is nuttig als iemand bijvoorbeeld zijn gehoorbotjes mist. Daarnaast is het mogelijk om een cochleair implant in te brengen in het oor. In het binnenoor wordt dan een sensor aangebracht die wordt aangesloten op de gehoorzenuw. Mensen met een cochreair implant horen tot maximaal 20 verschillende computerachtige tonen. Ze kunnen gesprekken verstaan, maar dit klinkt niet zoals de meeste mensen het horen.

onderzoeksvragen

Wat zijn de mogelijke oorzaken van doofheid?
Niet iedereen wordt doof geboren. Op welke manieren kun je doof worden? Welke genetische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je doof geboren wordt?

Welke onderdelen in het oor kunnen stuk zijn wanneer je doof bent?
Het oor bestaan uit het buitenoor het middenoor en het binnenoor. Het gehoor bestaat uit een lange schakel van onderdelen. Als een van deze onderdelen mist of stuk gaat kun je doof worden. Welke onderdelen kunnen dit zijn? Kun je als dit onderdeel stuk is helemaal niks meer horen, of toch nog iets?

Hoe werken de verschillende hoorapparaten?

Zoals hierboven genoemd zijn er verschillende technieken om het gehoor te versterken of op een andere manier weer terug te brengen. Hoe werken deze technieken? Op welk onderdeel in de gehoorketen spelen deze technieken in? Voor welke soort doofheid zijn deze technieken het best geschikt?