Inleiding

Diarree zorgde in 2009 voor 2,6 miljoen doden wereldwijd, waarvan 1,5 miljoen kinderen. Hoewel je vast wel eens diarree hebt gehad bij een griepje of wanneer je iets verkeerds hebt gegeten, knap je vaak na enkele dagen al snel op. Desalniettemin is dat niet de normale gang van zaken in veel derdewereldlanden waar diarree onder de verkeerde omstandigheden al snel tot de dood kan leiden. Echter met de juiste medicatie is er veel mogelijk om patiënten in leven te houden. 

Wat is diarree?

Iedereen weet wel ongeveer wat diarree is, je hebt dunne ontlasting en je moet de hele dag naar de wc sprinten. Volgens de World Health Organization heb je diarree als je 3 keer of meer per dag vloeibare ontlasting hebt, of als je vaker dan normaal ontlast. Het woord diarree komt uit het Grieks en betekent doorstromen. Er zijn veel verschillende oorzaken voor diarree. De drie hoofdoorzaken zijn infecties, malabsorptie (slechte absorptie) en inflammatory bowel disease, oftewel chronische ontsteking van de darmen. Verder zijn er natuurlijk ook een aantal ziekten waarbij diarree een bijverschijnsel is en er zijn enkele onbekende oorzaken.

Problemen

Diarree is wereldwijd nog steeds een groot probleem. Na longontsteking is het een aandoening die de meeste sterfgevallen veroorzaakt bij kinderen onder de vijf jaar. Een groot probleem is dat de hygiëne in derdewereldlanden niet toereikend is om verdere besmetting te voorkomen. Vaak verspreiden virussen en bacteriën zich via de ontlasting. Ook een tekort aan schoon drinkwater leidt vaak tot uitdroging van patiënten. En natuurlijk zijn medicijnen niet voorhanden.

onderzoeksvragen

Behandeling
Welke behandelingsmethodes zijn er en hoe werken ze?

Darmwerking
Hoe werkt de vochthuishouding in de darmen en wat gaat er mis bij diarree?

Oorzaken
Er is een heel scala aan virussen en bacteriën die diarree veroorzaken. Welke zijn dit en hoe veroorzaken ze de diarree?

Epidemiënt
Er zijn in het verleden veel uitbraken geweest van cholera, een ziekte waarbij diarree het belangrijkste symptoom is. Welke factoren leiden tot zo'n epidemie?

Oplossingen

Wat zouden oplossingen kunnen zijn voor de hoge kindersterfte?