Inleiding

Bijna elke auto die op de Nederlandse wegen rond rijdt heeft er eentje: een verbrandingsmotor. Tegenwoordig wordt het gedeelte ‘verbranding’ bijna altijd weggelaten: de auto heeft een motor. Er bestaan ook nog andere typen motoren, dus het deel ‘verbranding’ is juist zo kenmerkend voor de werking van de huidige automotoren. Er wordt brandstof verbrandt, waardoor er energie vrij komt. Deze energie wordt omgezet in bewegingsenergie. 

Van stoom naar olie

Aan het einde van de 19e eeuw was de motorische wereld in handen van de stoommachine. Doormiddel van stoom die onder druk komt te staan kon bewegingsenergie geleverd worden. De omvang en het open vuur waren nadelen van dit type motoren. Daarom is er in die tijd een nieuw type motor uitgevonden: de verbrandingsmotor. De eerste verbrandingsmotor liep op waterstofgas, terwijl later de fossiele brandstoffen deze rol op zich hebben genomen. 

Tweetakt, viertakt, en rotor

In de loop van de tijd zijn er verschillende typen verbrandingsmotoren ontwikkeld. Alle nieuwere auto’s hebben een viertaktmotor. De meeste scooters en brommers hebben echter vaak nog een tweetaktmotor, al begint de viertaktmotor ook hier zijn opmars aan het maken. Een paar automodellen is voorzien van een Wankelmotor met een driehoekige rotor. Wankelmotoren zijn kleine motoren met vaak hoge vermogens. Maar waarom zijn de tweetaktmotoren aan het verdwijnen en waarom is de Wankelmotor nooit doorgebroken ondanks zijn voordelen? Zoek het uit! 

Benzine versus diesel

De twee brandstoffen die het meest gebruikt worden tegenwoordig zijn benzine en diesel. Naast het prijsverschil aan de benzinepomp zijn het totaal verschillende brandstoffen qua samenstelling. Hierdoor werken benzine- en dieselmotoren ook compleet anders, ook al zijn het beide verbrandingsmotoren. Waarom kan bijvoorbeeld een dieselmotor prima op zonnebloemolie rijden en een benzinemotor omgebouwd worden om op LPG (‘gas’ in de volksmond) te rijden? Ga op zoek naar de samenstelling van benzine en diesel en kijk wat voor invloed dit heeft op de werking van de motor.

onderzoeksvragen

Ontstaansgeschiedenis
Hoe is de verbrandingsmotor ontstaan?

Typen verbrandingsmotoren
Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende typen verbrandingsmotoren?

Benzine en diesel

Wat is het verschil tussen een benzine- en een dieselmotor?