inleiding

Iedereen heeft wel ooit van botox gehoord. Vrouwen van halverwege de veertig laten zich met botox behandelen om de opkomende rimpels in hun gezicht te verhullen. Waar botox tot een paar jaar geleden slechts in trek was bij celebrities, laat tegenwoordig ook de "gewone" vrouw zich steeds vaker met botox behandelen. Botox is echter niet zomaar ontwikkeld als middeltje tegen rimpels. Botox (ofwel botuline toxine) is een gif dat wordt geproduceerd door de bacterie clostridium botulinum en kan de ziekte botulisme veroorzaken. Hoe kan het dat dit gif in steeds grotere mate in de medische wereld wordt toegepast zonder dat patiënten de vergiftigingsverschijnselen van botulisme krijgen?

Verlamming 

Botox heeft een spierverlammend effect. Wanneer een persoon grote hoeveelheden botox geïnjecteerd zou krijgen, zou dit tot gevolg kunnen hebben dat bepaalde lichaamsfuncties uitvallen door verlamming. Bij een botoxinjectie worden echter geen grote hoeveelheden botox geïnjecteerd, maar slechts een kleine hoeveelheid vermengd met menselijke eiwitten. Dit heeft tot gevolg dat de verlammende werking van botox alleen plaatselijk zal optreden en alleen op de plek van de injectie merkbaar zal zijn. Op die plek zal de geïnjecteerde botox ervoor zorgen dat de aanwezige zenuwuiteinden geen prikkels meer kunnen doorgeven aan spieren of zweetklieren. Hierdoor zal de spier of de zweetklier gedurende 2 a 3 maanden verlamd/uitgeschakeld zijn. Dit zal betekenen dat gedurende die periode minder rimpels zichtbaar zijn op de plek van injectie of dat de zweetproductie van de geinjecteerde zweetklier sterk afneemt.

onderzoeksvragen

Botulisme
Wat is botulisme, hoe loop je botulisme op en hoe kun botulisme bestrijden?

Rimpels
Hoe helpt botox-injectie precies tegen het verminderen van rimpels in het gezicht?

Medische toepassingen

Waarvoor wordt botox allemaal gebruikt in de medische wereld en wat is de functie van botox in elk van deze behandelingen?