Inleiding 

Wanneer een baby net geboren is, heeft hij ongeveer 300 hele kleine botjes. Naarmate de baby groeit en ouder wordt groeien veel van deze botjes samen tot één groter en wanneer hij na een jaar of 20 volgroeid is, heeft hij normaalgesproken nog 206 botten. Hierin zijn individuele afwijkingen van enkele botjes mogelijk doordat bepaalde botjes niet zijn ontstaan of niet goed zijn samengegroeid. Het skelet biedt stevigheid aan het menselijk lichaam maar is niet onfeilbaar. De meeste mensen lopen in hun leven op z'n minst eenmaal een botbreuk op.

Botbreuk 

Een botbreuk kan inhouden dat een stuk bot daadwerkelijk volledig gebroken is, maar ook een scheur in het bot valt onder een botbreuk. Er zijn twee belangrijk oorzaken van botbreuken. De belangrijkste oorzaak is een externe kracht, bijvoorbeeld een klap of een val. Hierbij komen bepaalde krachten op het bot waar het bot niet tegen bestand is. Een andere oorzaak is osteoporose. Osteoporose is het proces waarbij bot broos wordt. Als het bot na verloop van tijd broos genoeg is geworden kan het zijn dat je een botbreuk oploopt tijdens dagelijkse bezigheden als traplopen of wandelen. Deze laatste oorzaak voor botbreuken komt vooral vaak voor bij oudere mensen, omdat het bot normaal gesproken pas op latere leeftijd broos zal worden.

Heling 

Om een botbreuk goed te laten genezen worden botbreuken vaak ingegipst. Op deze manier blijven de twee botdelen in de juiste positie van elkaar en kan het lichaam ervoor zorgen dat de twee bothelften weer samengroeien. Bij sommige botbreuken is het echter niet mogelijk de breuk te laten genezen door natuurlijk genezing. In die gevallen worden de twee bothelften doormiddel van platen en schroeven weer aan elkaar bevestigd.

onderzoeksvragen

Breuken
Welke botten uit het menselijk lichaam zijn het gevoeligst voor botbreuken en waarom?

Heling
Welke verschillende soorten botbreuken bestaan er en hoe verloopt het helingsproces van deze botbreuken?

Gips

Welke verschillende gipssoorten worden gebruikt voor de heling van botbreuken en wat zijn de verschillen in samenstelling en toepassing?