Inleiding

De axolotl wordt in het Nederlands de Mexicaanse wandelvis genoemd. Wanneer hij zich volledig zou ontwikkelen zou hij een molsalamander worden, maar in het wild gebeurt dit bijna nooit. Vaak blijven ze in het larvenstadium en een waterdier, terwijl ze wel geslachtsrijp en dus theoretisch volwassen zijn. In een laboratorium kan deze metamorfose soms wel in gang gezet worden door de leefomgeving van het dier te veranderen. Of door toediening van het schildklierhormoon thyroxine.

Uiterlijk

De axolotl heeft een bijzonder uiterlijk, niet alleen door zijn toestand tussen larve-zijn en volwassenheid, maar ook vanwege zijn afmetingen en het feit dat hij doorzichtig is. Vooral dit laatste maakt de dieren erg interessant voor wetenschappelijk onderzoek.

Regeneratie

Opmerkelijk is dat de dieren een groot regeneratievermogen hebben: ze kunnen zichzelf herstellen, zonder littekenweefsel te vormen. Dit kan niet alleen voor verwondingen, ook gehele ledematen of naar het schijnt zelfs minder vitale delen van de hersenen kunnen opnieuw worden aangemaakt.

onderzoeksvragen

Axolotl
Wat is een axolotl en wat maakt hem zo’n geliefd onderwerp voor wetenschappelijk onderzoek?

Ontwikkeling
Hoe kan de ontwikkeling van de axolotl beïnvloed worden?

Regeneratie
Wat is regeneratie en welke diersoorten kunnen zichzelf regeneren?

Neotenie
Wat is neotenie en bij welke diersoorten is het te zien?

Albinisme

Wat is albinisme en bij welke diersoorten is het te zien?