Inleiding

Als je een schadelijke bacterie of virus in je lichaam krijgt gaat je immuunsysteem onmiddellijk aan de slag om deze indringer weer uit je lichaam te krijgen, voordat je er heel erg ziek van wordt. Gelukkig hebben we deze reactie, anders zou het binnen de kortste keren afgelopen zijn met ons. Helaas is het zo dat bij sommige mensen hun immuunsysteem reageert op een onderdeel van hun eigen lichaam en heel hard gaat werken om ook deze als schadelijke indringer uit het lichaam te werken.  

Hoe krijg je het?

De precieze oorzaak van auto-immuun ziekten is nog niet helemaal bekend. Wat wel bekend is, is dat er altijd een genetische component aanwezig is. Niet bij iedereen die dit in z’n genen heeft, wordt hier ook echt ziek van. Men denkt dus dat er ook een factor vanuit buiten nodig is, of dat het te maken heeft met psychologie en ouderdom, waardoor een auto-immuun ziekte naar boven komt. 

Wat kun je er aan doen? 

Wat je er aan kunt doen is heel erg afhankelijk van welk orgaan/cel er wordt aangevallen. In de meeste gevallen kan de reactie worden onderdrukt door het toedienen van immuunsuppressiva. Deze stoffen onderdrukken het hele immuunsysteem. Dit betekend dus ook dat het immuunsysteem geen echt schadelijke stoffen meer uit het lichaam gaat halen. Om deze reden wordt soms ook gebruik gemaakt van antilichamen. 

In andere gevallen is het ook mogelijk om de effecten van de auto-immuun reactie op te heffen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Diabetes Mellitus (suikerziekte), waarbij het lichaam een reactie geeft op de insulineproducerende Betacellen in de eilandjes van Lagerhans in de Pancreas (alvleesklier). Mensen die deze auto-immuunziekte hebben meten spuiten zelf insuline in hun lichaam, omdat deze niet meer door het lichaam zelf geproduceerd kan worden.

onderzoeksvragen

Hoe gaat een immuunreactie in z'n werk?
Om een auto-immuun reactie te begrijpen is het belangrijk dat je de normale immuun-reactie snapt. Welke cellen zijn hier bij betrokken? hoe wordt de reactie opgestart? wat gebeurt er wanneer deze reactie aan de gang is? wanneer stopt de reactie weer?

Waar ligt het verschil tussen een normale immuunreactie en een auto-immuun reactie?
Je hebt nu gezien wat er gebeurt in een immuunreactie, wat gebeurt er bij een auto-immuunreactie? is dit altijd gelijk?

Wat is het verschil tussen een auto-immuun ziekte en een allergie?
Auto-immuun ziekten en allergieen lijken heel veel op elkaar. Bij beide gevallen speelt het immuun systeem een grote rol. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide ziekten?

Welke auto-immuun ziekten bestaan er?
Het lichaam kan verschillende organen aanvallen in het lichaam, maar ook binnen deze organen zijn er verschillende ziekten. Welke organen zijn het meest gevoelig voor auto-immuun ziekten? Welke auto-immuun ziekten zijn er? Wanneer is een auto-immuunreactie een ziekte?

Waar in het lichaam ligt de oorzaak van een auto-immuun ziekte?

Ondanks dat nog niet helemaal precies duidelijk is wat de oorzaak van auto-immuunziekten is, zijn er ook al veel onderdelen hiervan bekend. Waar ligt de fout in het lichaam voor deze ziekten? Wanneer komt deze tot uiting? zijn er dingen die je kunt doen om het te voorkomen?