Inleiding

Autisme is een bekende ontwikkelingsstoornis, die vooral wordt gekenmerkt door beperkingen in de sociale interactie, communicatie en verbeelding. Naast klassiek autisme zijn er een aantal autismespectrumstoornissen, zoals het syndroom van Asperger en PDD-NOS.Er zijn een aantal interessante film over autisme gemaakt, onder andere A Beautifull Mind, Rainman en The Horse Boy, misschien een goed begin voor je onderzoek? 

De stoornis

Autisme is een ontwikkelingsstoornis in de hersenen, maar wat precies autisme is, is lastig te beschrijven. Over de exacte oorzaak is nog weinig bekend en de symptomen zijn bij elke patiënt anders, hierdoor is het vaak lastig de juiste diagnose te stellen.

Ontwikkeling en omgeving

De ontwikkeling en zelfredzaamheid van een persoon met autisme hangen, naast de zwaarte van de stoornis, ook erg af van de omgeving waarin de patiënt leeft en de begeleiding die wordt gegeven. Het dagelijks leven van iemand met autisme kan veel verbeterd worden wanneer vrienden en familie op de juiste manier met hem communiceren en situaties op de juiste manier aanreiken.Zo is bijvoorbeeld beeldspraak voor een autist vaak moeilijk te begrijpen, zeg niet ‘aan de voet van de berg', maar in het dal, omdat de autist anders in de war raakt omdat ‘een berg geen voeten heeft'. Ook lichamelijk contact is vaak lastig. Wanneer men een autist wil knuffelen is het beter niet zelf te beginnen, beter is het om bijvoorbeeld met open armen te gaan staan, zodat de patiënt ziet wat jij wilt en daarop kan anticiperen.

Behandeling

Hoewel autisme niet te genezen is, kan een behandeling wel erg nuttig zijn. Met name psychologische en gedragstherapeutische behandelingen kunnen het leven van de patiënt veraangenamen. Daarnaast wordt lotgenotencontact soms positief gewaardeerd.

onderzoeksvragen

Oorzaken en symptomen?
Wat is autisme, wat zijn de oorzaken en wat zijn de symptomen?

Problemen in dagelijks leven
Welke problemen ondervindt een persoon met autisme in zijn dagelijks leven?

Behandelingen
Welke behandelingen kunnen succesvol zijn bij autisme?

Omgeving

Wat kan de omgeving doen om het leven van een autist te vergemakkelijken en de ontwikkeling te stimuleren?