Inleiding

Alcohol is een interessant goedje. Het is wijdverbreid geaccepteerd, maar wordt ook beschouwd als een zware drug. Het kan je euforie bezorgen, maar ook een zware kater.

Alcohol in je lichaam

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer je een biertje of een wijntje drinkt? De alcohol wordt opgenomen in je lichaam en veroorzaakt na een flinke dosering een aangeschoten gevoel, dronkenschap en de volgende dag een kater. Over deze gevolgen van het drinken van alcohol is veel bekend, maar wat alcohol precies in het menselijk lichaam lijf doet, is minder bekend. Het is interessant om hier voor je profielwerkstuk eens in te duiken, dan kan je straks uitleggen waarom de één sneller dronken wordt dan de ander en waarom de kater altijd een dagje later komt!

Alcoholverslaving

Dat veel en vaak alcohol drinken niet goed voor je is, weet je waarschijnlijk wel. Een flinke kater doet al veel om dat te laten merken, maar ook bijvoorbeeld de overheid voert actief campagne tegen alcohol-misbruik. Maar waarom is het vaak en/of veel drinken van alcohol eigenlijk zo slecht? Wat zijn de lange termijn gevolgen voor je lichaam? Veel en vaak drinken kan leiden tot een alcohol verslaving. Alcoholverslaving kan een groot probleem vormen voor iemands gezondheid en dagelijks leven. Toch raakt niet iedereen na zijn eerste slok alcohol verslaafd. Voor je profielwerkstuk zou je kunnen uitzoeken waarom alcohol verslavend kan zijn en wat de gevolgen van zo'n verslaving zijn.

Alcohol en genen

Ook al is de reactie op alcohol bij iedereen een beetje verschillend, er zijn ook echt volken die slecht tegen alcohol kunnen. Veel Aziaten bijvoorbeeld zijn na een paar biertjes al volledig de weg kwijt en ook een Aboriginal zal nooit een hoge drankrekening krijgen, stomweg omdat hij na een paar glazen al ontzettend dronken zal zijn. Maar hoe kan dit? Waarom moet de gemiddelde Nederlander een fiks aantal glazen achteroverslaan om echt drinken te zijn, terwijl een Aboriginal al veel eerder afhaakt?

onderzoeksvragen

Alcohol in je lichaam
Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je alcohol drinkt?

Lange termijn
Wat zijn de lange termijn gevolgen van vaak en/of veel alcoholconsumptie?

Verslavend
Waardoor is alcohol verslavend?

Genetisch

Hoe komt het dat het ene volk beter tegen alcohol kan dan het andere?