Inleiding

Aan het eind van de jaren zeventig stak er een onbekende ziekte de kop op in Amerika. Niet veel later werden ook in Europa de eerste gevallen gesignaleerd. Kenmerkend aan de ziekte was dat de weerstand van de getroffen personen minder werd, dat negen van de tien patiënten homoseksueel waren en dat 98% van het mannelijk geslacht was. Het leek een 'homoziekte' en daarom werd de ziekte GRID (Gay-Related Immuno Deficiency) genoemd. In 1982 werd duidelijk dat ook heteroseksuele personen de ziekte onder de leden hadden. De ziekte werd nu ook geconstateerd bij drugsgebruikers en hemofilie patiënten, de ziekte werd daarom Acquired Immuno-Deficiency Syndrome (verworven immuundeficiëntiesyndroom) genoemd, afgekort aids. In de jaren tachtig werd steeds meer ontdekt over de ziekte, in 1984 werd het virus ontdekt dat de ziekte veroorzaakt, het wordt Human Immunodeficiency Virus (hiv) genoemd. In 1986 komen de eerste medicijnen beschikbaar. Over het ontstaan van het virus doen vele theorieën de ronde. Voor de duidelijkheid: hiv is het virus, wat kan veroorzaken dat je het syndroom aids krijgt.

Hiv nu

Hiv en aids zijn nu helaas nog steeds niet te genezen. Ook een vaccin is niet beschikbaar, al wordt er wel verwacht dat dit in de toekomst beschikbaar komt. Gelukkig is de diagnose hiv tegenwoordig geen doodvonnis meer. Door de zogenaamde aidsremmers kan worden voorkomen of uitgesteld dat de hiv-infectie aids veroorzaakt.

De aidsepidemie is nog steeds een groot probleem over de hele wereld. Met name in niet-westerse landen vindt nog steeds veel verspreiding plaats door onder andere gebrek aan kennis, (geld voor) voorbehoedsmiddelen en sociale taboes. Ook is op veel plaatsen in de wereld een hiv-infectie nog steeds een doodvonnis, zowel door sociale taboes als door de kosten voor medicatie.

onderzoeksvragen

Ontdekking
Hoe is de ontdekking van Aids verlopen?

Vaccin
Waarom is er nog geen vaccin tegen Aids?

Epidemie
Waardoor is Aids een grote epidemie geworden?

Sociale context

Welke sociale problemen spelen een grote rol bij de verspreiding van Aids?