Inleiding 

Op 23 augustus 2005 ontstond boven de Bahama's de twaalfde tropische depressie van het orkaanseizoen in het Caribisch gebied. In de dagen daarna won de depressie steeds verder aan kracht en kwam hij in de golf van Mexico terecht om daar uit te groeien tot een orkaan van categorie 5 (de hoogste categorie) en af te stevenen op het vast land van de staat Louisiana. Op 29 augustus kwam de orkaan, Katrina genaamd, aan land ter hoogte van de stad New Orleans. Ondanks dat de stad volledig geëvacueerd was, bracht de orkaan met haar verwoestende kracht een recordschade aan. Met golven van 8 tot 11 meter hoog werd de stad, die grotendeels onder zeeniveau ligt, voor een groot deel overspoeld en verwoest.

Ontstaan 

Hoewel de berichtgeving over tropische depressies die uitgroeien tot orkanen zich vaak beperkt tot de exemplaren die in het caribisch gebied ontstaan, ontstaan overal in het gebied rond de evenaar tropische depressies. Voor een tropische depressie zijn verschillende ingrediënten noodzakelijk. Simpel gezegd zijn deze ingrediënten een laag druk gebied en warm zeewater (vanaf ongeveer 26 graden Celcius). Wanneer het zeewater die temperatuur heeft, is de lucht boven het water zo warm dat het enorm veel waterdamp kan bevatten. Deze warme lucht stijgt op waardoor een krachtige opwaartse luchtstroom ontstaat. Door de grote hoeveelheid vochtige lucht die opstijgt en in de atmosfeer tot afkoeling komt ontstaan grote wolken rondom de opwaartse luchtstroom. Als deze wolken vervolgens om de kern heen gaan draaien is een tropische depressie geboren. Deze tropische depressie kan zich onder gunstige omstandigheden steeds verder ontwikkelen en in sommige gevallen uitgroeien tot een zware orkaan.

onderzoeksvragen

Katrina
Wat zijn de economische gevolgen geweest van orkaan Katrina die in 2005 over New Orleans trok?

Ontstaan
Hoe ontstaat een tropische depressie en onder welke omstandigheden kan deze uitgroeien tot een orkaan?

Nederland
In Nederland komen doorgaans geen tropische depressies of orkanen voor. Wel komen zo nu en dan windhozen voor. Hoe ontstaan windhozen en in hoe verre zijn deze te beschouwen als een mini-orkaan?

Windsnelheden
De kracht van een tropische depressie wordt bepaald aan de hand van de windsnelheden. Hoe worden deze gemeten?

Richting

Hoe kan de route die een tropische depressie zal volgen worden voorspeld?