Inleiding

Lawines zijn in bergachtige gebieden overal ter wereld een probleem. Een voorbeeld hiervan zijn de populaire wintersportgebieden in de Alpen die jaarlijks worden getroffen door lawines. Populaire pistes moeten daar geregeld afgezet worden wegens lawinegevaar. Een ander voorbeeld is Peru. In Peru vinden jaarlijks vele modderlawines plaats waarvan altijd wel een paar met een groot aantal dodelijke slachtoffers. Zelfs in Nederland vindt zo heel af en toe een modderlawine plaats. In 2007 ontstond in het Gelderse berg en Dal een kleine modderlawine. De gevolgen van deze modderlawine waren niet dramatisch: één meegesleurde auto en een hoeveelheid modder op de weg waar 22 vrachtwagens voor nodig waren om het af te voeren.

Soorten lawines 

Een lawine is een grote sneeuw, steen of moddermassa die van een helling naar beneden komt. Van deze drie soorten kunnen sneeuwlawines doorgaans het grootst worden. Een grote sneeuwlawine kan een heel dorp onder de sneeuw bedelven. Tegenwoordig worden sneeuwmassa's in bergachtige gebieden in Europa erg goed in de gaten gehouden om te voorkomen dat een dergelijke grote sneeuwlawine ontstaat. Hiervoor worden vaak kunstmatig kleine lawines veroorzaakt waardoor de totale sneeuwdruk verlaagd wordt. Ook modderlawines kunnen enorme schade verrichten. Een modderlawine komt vaak voor in gebieden waar veel ontbossing heeft plaatsgevonden. De grond wordt daar niet meer bijeen gehouden door de bomen en kan daardoor simpel mee worden gespoeld met water dat de berg afstroomt.

Oorzaak 

Een massa sneeuw, steen of modder zal niet zomaar uit zichzelf langs een helling naar beneden komen. Een sneeuwlawine kan veel verschillende oorzaken hebben. Een pak sneeuw bestaat doorgaans uit verschillende lagen waartussen de hechting niet altijd even goed waardoor de bovenste laag los kan komen als gevolg van bijvoorbeeld een skiër. Vooral wanneer er net een flink pak nieuwe sneeuw is gevallen is het risico op een sneeuwlawine het groot. Steen- en modderlawines worden vaak veroorzaakt door een aardverschuiving op een helling. Zo'n aardverschuiving wordt vaak veroorzaakt door een kleine aardbeving of in het geval van een modderlawine door overvloedige regenval.

Onderzoeksvragen

Verschillende soorten
Wat voor verschillende soorten lawines zijn er en hoe ontstaan ze? Wat zijn de essentiële verschillen tussen de verschillende soorten lawines?

Bescherming
Hoe kunnen hellingen die vaak worden getroffen behandeld worden dat het risico lager wordt?

Beïnvloeden

Sneeuwlawines worden vaak kunstmatig opgewekt. Wat voor explosieven worden hiervoor gebruikt en hoe worden deze gepositioneerd om een gecontroleerde lawine te creëren.