Inleiding

Van rood wordt je agressief, terracotta is een warme kleur, wit staat voor maagdelijkheid en oranje voor Nederland. Tenminste, dat vind ik, maar grote kans dat jij het hier helemaal niet mee eens bent. Nouja, waarschijnlijk ben jij het nog wel met me eens, maar iemand uit China ziet wit bijvoorbeeld als de kleur van rouw en dat is soms best handig om te weten.

Kleurenleer

Kleurenleer is geen exacte wetenschap. Zoals hierboven al gezegd, de betekenis van een kleur is cultuurafhankelijk en zelfs deels persoongebonden. Toch kan je wel een aantal dingen stellen, niet voor niets zijn kamers in het ziekenhuis vaak wit, dat geeft een rustig en schoon idee. Maar experimenten met andere kleuren op de muren hebben laten zien dat deze misschien zelfs wel een positieve invloed op het genezingsproces kunnen hebben. Ook zal je de muren in je slaapkamer bijvoorbeeld niet snel in een knalkleur verven, terwijl in vergaderzalen van bedrijven wel veel met kleur wordt geƫxperimenteerd.

En in je kleding, ook daarin zie je kleuren terug. Misschien is waar je je fijn in voelt, er wordt veel gelinkt tussen persoonlijke voorkeuren en karakter. Maar ook voor een eerste indruk zeggen kleuren veel, over iemand in een gele broek met een groene bloes en blauwe sieraden krijg je bijvoorbeeld een andere indruk dan wanneer iemand volledig in het zwart is gekleed.

Onderzoeksvragen

Nederland en West-Europa
Welke betekenissen van kleuren bestaan er in de Nederlandse en West-Europese culturen?

Verschillende betekenissen
Welke grote verschillen tussen betekenissen van kleuren kun je ontdekken tussen de Nederlandse en andere culturen?

Inrichting
Wat doet kleur voor een ruimte of een sfeer?

Emotie

Wat is de relatie tussen kleur en emotie?