Aardrijkskunde

De geschiedenis van lichaamsversieringen


Inleiding

De traditie van het versieren van het menselijk lichaam is al zo oud als de wereld. Deze versieringen kunnen zowel tijdelijk als permanent zijn en op verschillende manieren worden gemaakt.

Tatoeage

Eén van de bekendste manieren van lichaamsversiering is het tatoeëren. Hiermee wordt door middel van een naald kleurstof onder de huid gebracht, waardoor een permanente afbeelding ontstaat. Door de jaren heen is deze vorm van lichaamsversiering met verschillende doelen aangebracht. Tegenwoordig is een tatoeage vooral versiering en rebellie, vroeger kon het ook een ere-teken, een familie-teken zijn of een afschrikkende bedoeling hebben. Door deze verschillende redenen van tatoeëren, is deze vorm van lichaamsversiering door eeuwen in meer of mindere mate populair geweest.

Binnen het tatoeëren zijn ook verschillende trends te zien in stijl en soorten afbeeldingen. Daarnaast zijn er ook andere technieken om afbeeldingen op het lichaam te zetten, zoals scarification, het opzettelijk creëren van littekens.

Piercen

Een andere opvallende vorm van lichaamsversiering is piercen. De meest wijdverbreide vorm hiervan zijn de inmiddels standaard gaatjes in de oren, maar piercings kunnen overal in het lichaam worden gezet. Ook piercings kunnen bepaalde betekenissen hebben, afhankelijk van de cultuur van de drager, maar ook puur uit esthetische overwegingen zijn gezet.

Andere vormen van lichaamsversiering

Naast tatoeage en piercing zijn er nog andere manieren van lichaamsversieringen, in andere culturen zijn vaak bijzondere versieringen met speciale betekenis te vinden. Naast bijzondere foto's leveren ze ook een interessant onderzoeksonderwerp.

Onderzoeksvragen

Vormen van lichaamsversiering
Welke vormen van lichaamsversiering bestaan er in de wereld?

Geschiedenis
Hoe is de geschiedenis van het lichaamsversiering verlopen?

Reden en betekenis
Welke redenen en betekenissen zijn er voor het versieren van het lichaam?