Zie Onderwerpen

Medische en biologische onderwerpen

Binnen deze categorie vallen de studies Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde. Hieronder volgt een beschrijving van beide studies gevolgd door een korte vergelijking tussen de twee studies.

biomedische technologie

Biomedische Technologie richt zich op het ontwikkelen en ontwerpen van nieuwe technologische oplossingen voor gezondheidsproblemen. In het vakgebied van de Biomedische Technologie worden vele verschillende vakgebieden gecombineerd zoals natuurkunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, wiskunde, materiaalkunde, scheikunde, biologie en geneeskunde. Door deze brede kennis kunnen erg veel verschillende aspecten behandelt worden.

Voorbeelden van opdrachten die bij Biomedische Technologie studenten passen zijn:

  • Het ontwikkelen van een hulpmiddel wat mensen met een manuele beperking kan helpen met het openen van potten
  • Het ontwikkelen van een robotarm als prothese zodat de patiënt beter kan functioneren dan met een gewone robotarm.
  • Het ontwikkelen van een kunsthuid voor mensen met ernstige brandwonden.
  • Het ontwikkelen van een nieuwe microscoop voor betere diagnoses. 

technische geneeskunde

Technische Geneeskunde richt zich op nieuwe oplossingen voor technologische problemen in de diagnostiek en therapie bij patiënten. Hoewel er veel technologieën in de gezondheidszorg worden gebruikt, hebben artsen vaak een grote achterstand op het gebied van techniek. Bij Technische Geneeskunde wordt de focus op zowel gezondheid als techniek gelegd, zodat de brug tussen arts en techniek kan worden verkleind.

Voorbeelden van onderzoek die bij Technische Geneeskunde studenten zouden uitvoeren:

  • Onderzoeken hoe spieren verkeerd gebruikt worden bij het gebruik van een computer.
  • Het verkorten van de tijd dat een patiënt kunstmatige beademing nodig heeft na een operatie.
  • Het ontwikkelen van een indicatiestof om kankercellen op te sporen in het menselijk lichaam.

vergelijking van de studies

Kort samengevat is het verschil tussen de studies dat Biomedische Technologie voornamelijk bezig is met het ontwikkelen van nieuwe technologieën, waarbij de Technische Geneeskunde studenten deze technologieën gaan toepassen in de praktijk.

Mocht je een onderwerp hebben waarvan je niet zeker weet bij welke opleiding deze het beste aansluit, neem dan gerust contact met ons op via ons algemene telefoonnummer of mail naar pre-u@utwente.nl.