Bedrijfskundige onderwerpen

 Binnen deze categorie vallen de studies Business & IT en Technische Bedrijfskunde. Hieronder volgt een uitleg over elke opleiding en tot slot een korte vergelijking tussen de studies.

business & it

Business & IT is de mix tussen informatica en bedrijfskunde. De kern van dit vakgebied is de ontwikkeling en implementatie van IT-systemen in bedrijven. Je schrijft zelf je software die het bedrijfsproces gebruikt wordt. 

Voorbeelden van onderzoeken en opdrachten die door Business & IT studenten worden uitgevoerd zijn:

  • Het ontwerpen van een digitaal magazijn dat het beheer en inkoop van producten bijhoudt.
  • Het analyseren van grote hoeveelheden bedrijfskundige data en hier conclusies uit trekken.
  • Het maken van een website/applicatie die voldoet aan de wensen van de klant of voldoet aan de wensen uit een marktonderzoek.
  • Het visualiseren van de toestand in een bedrijf.

Let op: deze studie is ook ingedeeld in het vakgebied van elektrotechnische, wiskundige en informatie onderwerpen, omdat het hier ook veel overlap mee heeft.

technische bedrijfskunde

De Technische Bedrijfskunde evalueert bedrijfsproces­sen en maakt onder ander gebruik van wiskundige modellen om deze processen te optimaliseren zonder de theorieën van de bedrijfskunde te vergeten. 

Voorbeelden van onderzoeken en opdrachten die door Technische bedrijfskunde studenten worden uitgevoerd zijn:

  • Het afstemmen van opslag, transport en productie van een fabriek. Je wil niet te veel op voorraad hebben want opslag is duur maar het productieproces mag niet stil komen te liggen.
  • Een inrichting bedenken voor een assemblage proces zodat de productie zo snel mogelijk gaat. Denk hierbij aan aanvoer van onderdelen en doorvoer van het te assembleren product.

vergelijking van de studies

Beide studies richten zich op het bedrijfsleven. Zoals de naam Business & IT al zegt, richt deze studie zich veel meer op informatica en de implementatie van ICT in het bedrijf. Technische bedrijfskunde is daarentegen veel meer bezig met proces optimalisatie, dus het verbeteren van inkoop en product doorstroom zodat de winst gemaximaliseerd kan worden. Een keuze tussen de twee studies hangt dus af van het door jou gekozen onderzoeksgebied. Mocht je een onderwerp hebben dat scheikunde of natuurkunde combineert, of een onderwerp waarvan je niet zeker weet bij welke opleiding deze het beste aansluit, neem dan gerust contact met ons op via ons algemene telefoonnummer of mail naar pre-u@utwente.nl.