Discover-U

Discover-U: Beleef samen met je vrienden de digitale wereld op de UT!

Ben jij nieuwsgierig naar hoe technologie en data jouw leven beïnvloeden? Kom dan op vrijdag 23 mei 2025 naar de Universiteit Twente! Samen met je vrienden beleef je een dag vol leuke activiteiten. Elk team ontdekt hoe de digitale wereld hun eigen leven beïnvloedt door thema's HealthTechData 
en Business & Entrepreneurial Management te verkennen in een van de interessante tracks. Daarnaast is er genoeg tijd voor plezier: het middagprogramma staat vol sport en fun op de campus van de Universiteit Twente!

  • Wanneer: 23 mei 2025
  • Duur: 09.00 – 15.45 uur
  • Aanmelddeadline: 31 maart
  • Kosten: gratis*

* Let op aanmelden = meedoen: door een team aan te melden, committeert dit team zich aan deelname. Als een teamlid uitvalt, ben je vrij om zelf een vervanger te regelen. Echter, als een team zich volledig terugtrekt, brengen we €25 per team in rekening, omdat de organisatie rekent op het aantal aangemelde teams bij de planning van de dag.

Wat kun je verwachten?

We trappen de dag gezamenlijk af met een inspirerende kick-off van Jay-Jay Boske als onze speciale gastspreker tijdens Discover-U. Jay-Jay is een voormalig professioneel rugbyspeler die na een blessure een succesvolle carrière heeft opgebouwd als presentator en ondernemer. Hij is oprichter van het online lifestylemerk DAY1, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste mannenplatform van Nederland. Na het inspirerende verhaal van Jay-Jay over doorzettingsvermogen, innovatie en ondernemerschap werk je in teams van 3 of 4 leerlingen aan een uitdagende case binnen een van de onderstaande tracks

  • Track 1 - E-Health: wat vertelt jouw smartwatch écht over jou?

    Hoe kan een smartwatch bijdragen aan een veiliger herstel thuis na een ziekenhuisopname? Sensoren in deze wearables meten niet alleen stappen en hartslag, maar ook zaken zoals hartslagvariabiliteit, huidtemperatuur en zuurstofsaturatie. Door deze data slim te analyseren, kunnen afwijkingen vroeg worden opgemerkt – essentieel voor postoperatieve patiënten of kwetsbare ouderen.

    In deze track duiken we in de technologie achter smartwatches: hoe verzamelen en verwerken ze gegevens, en hoe kunnen zorgplatforms deze data inzetten om complicaties vroegtijdig te signaleren? En wat is de psychologische impact van continue monitoring: motiveert het tot een gezondere levensstijl, of zorgt het juist voor onnodige stress? Ontdek hoe E-Health niet alleen inzicht geeft in je gezondheid, maar ook de zorg veiliger en efficiënter maakt!

    Deze challenge wordt mede mogelijk gemaakt door Syntilio:

      

  • Track 2 - Smart homes: hoe beïnvloedt slimme technologie jouw dagelijks leven?

    In deze track ontdek je de technologie achter een slim huis. Hoe werken chips in slimme apparaten, en hoe zorgen ze ervoor dat alles naadloos samenwerkt? Van verlichting die zich automatisch aanpast tot slimme systemen die helpen om energieverbruik te optimaliseren – technologie maakt wonen niet alleen slimmer, maar ook energiezuiniger.

    Maar hoe slim kan een huis echt worden? Wat zijn de nieuwste innovaties en welke slimme producten zouden nog ontwikkeld kunnen worden? Ontdek de impact van smart home-technologie en bedenk welke slimme apparaten de toekomst nodig heeft!

    Betrokken onderzoekers:

    Gerwin Hoogsteen is docent en onderzoeker aan de Universiteit Twente. Al meer dan 10 jaar werkt hij aan slimme wiskundige algoritmes voor kleine energiezunige computerchips. Hierdoor kunnen miljoenen apparaten samenwerken als één team, voornamelijk met als doel om het energieverbruik af te stemmen. En dat is hard nodig! In 2015 heeft Gerwin, samen met bewoners, een stroomstoring (blackout) veroorzaakt door veel elektrische auto's tegelijkertijd te laden. De laatste jaren zijn deze problemen alleen maar erger geworden, en zit ons elektricteitsnet helemaal vol. Met behulp van ons onderzoek en de uitvindingen kunnen we dat oplossen. Miljoenen apparaten kunnen dan ineens meehelpen aan het voorkomen van zulke stroomstoringen en tegelijkertijd ook nog eens meer duurzame energie gebruiken.

    Deze challenge wordt mede mogelijk gemaakt door Homey:

  • Track 3 - Van viral sensatie tot online gevaren: ontdek de wereld achter de trends.

    Wat maakt iets viral? In deze track leer je hoe slimme technologie en de menselijke psychologie samenkomen om online succes te creëren. Ontdek hoe algoritmen en netwerkdynamiek zorgen voor maximale zichtbaarheid en interactie. Maar ook hoe deelbare, emotionele en identiteitsgerichte content ervoor zorgt dat mensen klikken én delen.

    We bespreken niet alleen hoe je viral gaat, maar ook wat de gevolgen zijn. Welke risico's zitten er achter deze online successen? En hoe bescherm je jezelf tegen slimme marketingtrucs en misleidende content? Een fascinerende reis door de wereld van viral content – met inzichten die je laten zien hoe het écht werkt.

    Betrokken onderzoekers:

    Roel Lutkenhaus

    Dr. Roel Lutkenhaus is universitair docent Media en Communicatie aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek richt zich op de invloed van populaire cultuur en media op sociale en gedragsverandering, met een focus op digitale netwerken en online interventies. Roel promoveerde in 2020 cum laude op de Entertainment-Education strategie en werkte voor organisaties zoals het RIVM en het Indiase edutainment-initiatief Main Kuch Bhi Kar Sakti Hoon 3. Hij heeft een master in Communication Studies (Universiteit Twente, 2011) en meer dan 10 jaar ervaring in journalistiek, IT en marketing.

    Deze challenge wordt mede mogelijk gemaakt door GGD Twente:

  • Track 4 - Jouw droombaan 2.0: de impact van AI en robots op je toekomst.

    AI en robotica veranderen de wereld razendsnel. In deze track ontdek je hoe technologie niet alleen banen beïnvloedt, maar ook bedrijven helpt slimmer en efficiënter te werken. Hoe kunnen robots processen verbeteren, en welke innovatieve oplossingen kun jij bedenken voor echte uitdagingen in een bedrijf?

    Verken de mogelijkheden van morgen en denk mee over hoe slimme technologieën werk kunnen transformeren – misschien zelfs met jouw eigen creatieve ideeën!

    Betrokken expert/manager:

    Steven van Roon is manager van het Robotics Centre van de Universiteit Twente. Hij zorgt ervoor dat onderzoekers, studenten, bedrijven en eigenlijk iedereen die iets met robots wil doen elkaar ontmoeten, met als doel om samen te werken aan nieuwe robottoepassingen. Hij heeft Technische Bedrijfskunde gestudeerd en voor dat hij op de universiteit ging werken altijd bij bedrijven gewerkt die iets met techniek deden of bedrijven geholpen om met nieuwe technologie nieuwe dingen te doen.


    Deze challenge wordt mede mogelijk gemaakt door Voortman Steel Machinery:

De uitwerking van je opdracht show je in de middag aan onze jury. Discover-U is meer dan leren: het is een combinatie van inspiratie, uitdaging en plezier, inclusief sportieve en fun activiteiten. Kom samen met je vrienden voor een dag vol echte uitdagingen uit het bedrijfsleven en ontdek hoe technologie jouw toekomst beïnvloedt. Eindig de dag met plezier en gezelligheid op de campus! Bekijk voor meer informatie het programma van de dag hieronder. 

  • Programma

    Tijd 

    Activiteit

    09.00 

    Inloop

    09:30 

    Opening & inspirerende kick-off special guest 

    10:45

    Werken aan de cases

    12:30

    Pauze

    13:15

    Show your case!

    14:15

    Fun times: sport & spel op de campus

    15.30 

    Jury beraad & prijsuitreiking

    15:45

    Einde dag

0
0
0
0
0
0
0
0
0

Discover-U is al geweest, bekijk hier de aftermovie!

Aanmelden 

Omdat Discover-U onder schooltijd plaatsvindt is het belangrijk om een contactpersoon (bijvoorbeeld je mentor of de Pre-U coordinator op school) op de hoogte te brengen. Deze contactpersoon sturen wij een bevestiging van je aanmelding. Weet je niet of je bij een partnerschool zit? Kijk dan in ons overzicht partnerscholen. Vragen? Neem dan contact met ons op via discover-u@utwente.nl

Tijdens deze activiteit kunnen foto’s en/of video’s worden gemaakt. Mocht je hier niet aan willen deelnemen, dan kan dit ter plekke worden gemeld bij de fotograaf/cameraman. De foto’s en video’s zullen uitsluitend worden gebruikt voor Pre-U en UT promotiedoeleinden.