Workshops zijn korte onderwijsprogramma's om te ondersteunen bij het wetenschappelijke gedeelte van het profielwerkstuk, de overgang naar het hoger onderwijs en om kennis te maken met wetenschappelijk onderzoek.

De workshops zijn voor groepen 5 en 6 vwo leerlingen die kennis willen maken met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in verschillende vakgebieden. Workshops kunnen bijdragen bij het studiekeuzetraject, daarom is het goed in te zetten in het kader van loopbaanoriëntatie. Het aanbod van Pre-U bestaat uit drie programma's:


Themadag academisch onderzoek

Voor groepen tot 120 leerlingen is vijf keer per jaar de mogelijkheid om een themadag academisch onderzoek te volgen. Deze volledig verzorgde dag duurt 5 uur, waarbij de introductie gericht is op de relevantie van onderzoek en vervolgens twee workshops worden gevolgd. De dag wordt naar eigen keuze afgesloten met een campusspel, bezoek aan een UT laboratorium of studievoorlichting.

Workshopprogramma's op de UT

Groepen kunnen naar de UT komen voor een volledig ontzorgde dag met keuze uit workshopsprogramma 1 en 2, welke respectievelijk 3 en 5 uur duren. Ze starten met een introductie over de UT, dan worden één of twee workshops gevolgd (eventueel één workshop XL) en er wordt afgesloten met een campusspel.

Workshops op school

Losse workshops van 90 minuten (zonder introductieprogramma over de UT of academisch onderzoek) kunnen op locatie van de school afgenomen worden. Workshops uit het UT-Leerlingenlab kunnen niet op locatie gedraaid worden.