DE WERELD VAN DE KWANTUMMECHANICA

Let op: dit is een blended masterclass. Dit betekent dat de eerste en laatste bijeenkomst op de Universiteit Twente plaatsvinden en de overige weken online lesweken zijn. Meer informatie hierover vind je onderaan deze pagina.

Het is een van de meest spraakmakende theorieën van de natuurkunde in de twintigste eeuw, de kwantummechanica. Superpositie, tunneling, verstrengeling en zelfs kwantumteleportatie, het zijn enkele voorbeelden die laten zien dat de kwantumwereld zich totaal verschillend gedraagt dat onze ‘klassieke’ wereld. Toch komen we de kwantummechanica om ons heen al tegen in een tal van toepassingen zoals een laser, MRI-scanner en de atoomklokken die gebruikt worden in GPS-satellieten. 

Tijdens deze masterclass ga je de opmerkelijke wereld die kwantummechanica ons te bieden heeft verder verkennen. We zullen nieuwe concepten behandelen en laten zien welke toepassingen die ons oplevert. Zo gaan we een onder andere rekenen met een echte kwantumcomputer. 

NA DEZE MASTERCLASS...

  • Heb je kennis gemaakt met onderwerpen zoals verstrengeling en de EPR-paradox.
  • Weet je hoe kwantumcomputers verschillen van klassieke computers.
  • Kan je de geleerde concepten gebruiken voor voorbereiding op de examens.  

VOORKENNIS

Deze masterclass sluit aan bij het niveau van de hoofdstukken kwantummechanica zoals deze in 6 vwo behandeld worden. Maar ook als je in 5 vwo zit, kun je deelnemen aan deze masterclass. Voorafgaand aan de masterclass ontvang je van ons een document met de basis uitleg over kwantummechanica. Tijdens de startsessie zullen we de voorkennis verder behandelen.

DATA, AANMELDEN EN KOSTEN

Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor deze masterclass voor leerjaar 2019/2020. Deze masterclass wordt volgend leerjaar weer aangeboden.  Leerlingen van Pre-U partnerscholen kunnen zich inschrijven bij de Pre-U coördinator op school. Leerlingen van niet-partnerscholen schrijven zich, na goedkeuring van de docent, in via het inschrijfformulier. Deelname aan een 5/6 vwo masterclass kost €125,- per persoon, leerlingen van partnerscholen betalen een gereduceerd tarief van €95,- per deelnemer.

We starten de blended masterclass op donderdagmiddag  van 13:30 - 16:30 uur op de University of Twente. Daarna volg je gedurende 4 weken online lessen. Vaak doe je dit individueel en kan je dit volledig op de plek en tijd van jouw voorkeur doen. Het kan soms ook zijn dat je op afgesproken momenten met andere deelnemers of de masterclassbegeleider op afstand communiceert. De masterclass wordt gezamenlijk afgesloten tijdens de eindbijeenkomst op donderdagmiddag van 13:30 - 16:30 uur op de University of Twente. Deze planning ziet er schematisch als volgt uit: