EEN LEUGENTJE OM BESTWIL?

Als klein kind krijgen we vaak van onze ouders te horen dat we niet mogen liegen. Maar is liegen wel zo erg? Er rust een taboe op het vertellen van leugens. Dit terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste mensen liegen. Liegen is een alledaagse gebeurtenis in het leven van veel mensen, maar hoe komt het dan dat er negatief tegen liegen wordt aangekeken? En hoe zit het met een leugentje om bestwil?

In deze masterclass wordt dieper in gegaan op de psychologie achter het liegen. Aan het eind van de masterclass kun je aan de hand van psychologische processen verklaren waarom mensen liegen. We zullen daarbij ingaan op verschillende aspecten van het liegen, zoals de kans om betrapt te worden op het vertellen van een leugen. Daarnaast zal het vertrouwen in de medemens aan bod komen. Want hoe en waarom vertrouw je mensen nog, in een wereld vol met leugens? Tenslotte wordt er in deze masterclass aandacht besteed aan hoe een leugendetectietest kan worden toegepast om criminelen op te kunnen pakken. Wellicht ken jij na het volgen van deze masterclass alle aspecten om een goede leugenaar te zijn!

NA DEZE MASTERCLASS KAN JE

  • Uitleggen waarom, wanneer en hoe mensen liegen
  • Benoemen waaraan je leugenaars kan herkennen
  • Een aantal tips geven waarmee je geloofwaardiger overkomt tijdens het vertellen van leugens
  • Zelf in groepsverband een wetenschappelijk onderzoek opzetten
  • Vertellen hoe liegen, risico en vertrouwen een aantal van de vele thema’s zijn die aan bod komen in de bacheloropleiding Psychology 

DATA, AANMELDEN EN KOSTEN

Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor deze masterclass voor leerjaar 2019/2020. Deze masterclass wordt volgend leerjaar weer aangeboden.  Leerlingen van Pre-U partnerscholen kunnen zich inschrijven bij de Pre-U Coördinator op school. Leerlingen van niet-partnerscholen schrijven zich, na goedkeuring van de docent, in via het inschrijfformulier. Deelname aan een masterclass voor leerlingen uit 5/6 vwo kost €125 per persoon voor niet-partnerschool leerlingen. Leerlingen van partnerscholen betalen €95 per persoon.