Voer een experiment voor je profielwerkstuk uit in de labs van de universiteit twente.

Ga je werken aan je profielwerkstuk met als onderwerp scheikunde, natuurkunde, NLT of O&O? Lijkt het je interessant om een eigen (organische) stof of een product te analyseren? Voer je experiment dan uit op de Universiteit Twente!

Ben je bezig met een profielwerkstuk waarin je een experiment wil uitvoeren? Dan kun je analyseapparatuur van de Universiteit Twente inzetten om je eigen (organische) stof of product te onderzoeken doormiddel van verschillende technieken, zoals bijvoorbeeld H-NMR, UV-VIS, infraroodspectometrie, smeltpuntbepaling, eye-tracking of activity trackers. Zo til jij jouw profielwerkstuk naar een hoger niveau!

Om in aanmerking te komen voor het uitvoeren van een experiment op de UT, moeten leerlingen minimaal een maand van tevoren hun onderzoeksvoorstel inleveren (zie meer informatie). Dan kan Pre-U dat beoordelen, apparatuur reserveren en passende begeleiding regelen.

TIP! Via de crash course ‘onderzoekscyclus’ van het Skills Lab leer je hoe je een onderzoeksvoorstel schrijft. Dit is handig voor bij je profielwerkstuk. 

MEER INFORMATIE

 • Voor wie: individuele of kleine groepen 5 havo- & 6 vwo-leerlingen
 • Wanneer: op aanvraag (minimaal een maand van tevoren)
 • Duur: afhankelijk van de vraag
 • Kosten: per leerling (de kosten worden verwerkt in periodieke facturering met de school, de leerling moet toestemming hebben van de PWS begeleider om zich aan te melden)
  - partnerschool: € 10,- 
  - niet-partnerschool: € 15,-

Analysetechnieken op de UT 

Het is belangrijk om te weten welke analysetechniek jij kunt gebruiken tijdens je profielwerkstukexperiment. Hieronder daarom een lijst met alle mogelijke analysetechnieken.

*let op: het is geen garantie dat de analyseapparatuur beschikbaar is, pas nadat je weer wat hoort van ons, is je aanvraag bevestigd.

 • Infraroodspectometrie (IR)

  Met deze techniek kun je bepalen of je de juiste stof hebt gemaakt en hoe zuiver deze is, door jouw spectrum te vergelijken met een referentiespectrum. Je kijkt hierbij naar vibraties in het molecuul.

  • Zie ook Binas tabel 39C1 en C2.
 • Proton Nuclear Magnetic Resonance (H-NMR)

  Met deze techniek kun je bepalen of je de juiste stof hebt gemaakt en hoe zuiver deze is, door jouw spectrum te vergelijken met een referentiespectrum. Je kijkt hierbij naar de chemische verschuiving.

  • Zie ook Binas tabel 39B.
 • Ultraviolet Visible Spectometrie (UV-VIS)

  Met deze techniek kun je bepalen of je de juiste stof hebt gemaakt en hoe zuiver deze is, door jouw spectrum te vergelijken met een referentiespectrum. Je kijkt hierbij naar de absorptie van ingestraald licht van verschillende kleuren.

 • Smeltpuntbepaling

  Hierbij bepaal je het smeltpunt van je (zuivere) stof, of het smelttraject als jouw stof niet zuiver is. Smeltpunten zijn stofeigenschappen die je kunt opzoeken (bijvoorbeeld in je Binas of via Google). Je meet in hoeverre jouw smeltpunt overeenkomt met dat van de zuivere stof (de referentie).

 • Dunnelaagchromatografie

  Met deze scheidingstechniek kan je onderzoeken uit welke verschillende componenten je mengsel bestaat.

 • Onderzoek naar usability met static/fixed eye-trackers

  Met static/fixed eye-trackers kun je digitale content, zoals bijvoorbeeld websites, afbeeldingen, tekst, online advertenties of video’s evalueren en analyseren. Denk bijvoorbeeld aan het meten van toegankelijkheid, het patroon van aandacht/kijken en het effect van advertenties op kijkgedrag.

 • Onderzoek naar activiteiten of sport met activity trackers

  Activity trackers kunnen worden gebruikt bij vraagstukken rond verbranding, hartslag en sportprestaties. Deze gadgets kunnen ook gebruikt worden voor het bijhouden van spanning en stress en zijn daarmee uitermate bruikbaar in onderzoek naar bijvoorbeeld angst. 

 • Windtunnel

  Kan worden gebruikt voor elementair aerodynamisch onderzoek, denk bij luchtvaart bijvoorbeeld aan onderzoek aan de vleugelprofielen of de vleugels. 

  • Let op: de windtunnel wordt veel gebruikt. Wees dus zo vroeg mogelijk met je aanvraag.
 • Diverse meetapparatuur (universele meters & oscilloscopen)

  De universele meters kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld de elektronische belasting te testen van zonnecellen of batterijen. Met oscilloscopen kunnen elektrische signalen worden geanalyseerd.

 • Kleurenlasers

  Kunnen worden gebruikt bij onderzoek waarbij de golflengte van licht een rol speelt, bijvoorbeeld onderzoek naar de breking van licht in materialen.

 • Spectraal meters

  Kunnen worden gebruikt bij onderzoek naar de kleurensamenstelling van bijvoorbeeld gloeilampen, ledverlichting, etc.

Meer informatie

Wil je meer weten over de analyseapparatuur en -technieken? Bekijk dan dit document.

Wat moet je doen?

Leerlingen moeten aan het volgende denken voordat ze zich aanmelden:

 1. Dien je onderzoeksvoorstel minimaal een maand van tevoren in. Dan hebben wij genoeg tijd om je voorstel te beoordelen, apparatuur te reserveren en begeleiding te regelen. In het aanmeldformulier vind je alles wat je in je voorstel moet beschrijven.
 2. Breng zelf de stoffen, materialen en voorwerpen mee die je wil onderzoeken. Wij zorgen voor de analyseapparatuur, jij zorgt voor het te onderzoeken materiaal.

Als je het experiment kunt uitvoeren op de Universiteit Twente krijg je van ons een brief met daarin alle informatie over de Analysedag en regels van de UT-labs en Pre-U Leerlinglab.

Meer informatie & aanmelden

Heb je nog vragen over een PWS experiment op de UT? Mail dan naar pre-u@utwente.nl. 

Aanmelden kan via dit formulier

Experiment uitvoeren op de UT?
aanmelden


Bekijk de algemene voorwaarden van de Pre-U analysedagen