Zie Masterclasses

Nanotechnologie: van klein naar groot

DUIK IN EEN WERELD DIE STEEDS KLEINER WORDT!

Lijkt het jou leuk om de allernieuwste ontwikkelingen in de nanotechnologie van dichtbij mee te maken? Als jij een keer echt wat unieks wilt zien en wilt weten waar de wetenschap op dit moment echt mee bezig is, dan is deze Masterclass wat voor jou. Nanotechnologie past materialen aan die duizend keer kleiner zijn dan de dikte van een haar. Je kent het misschien al van computerchips, maar ook op bijvoorbeeld zonnepanelen, coatings en laagjes op een transplantatieorganen wordt nanotechnologie toegepast. In vier middagen maak jij je eigen nanomateriaal op een goudplaatje, neem je een kijkje in een nanolab en zie je hoe oppervlaktes van één atoomlaag dik worden gemeten. Je zal met gevaarlijke stoffen werken, maar de veiligheid staat altijd op de eerste plaats. Als jij je wilt bevinden op de rand van waar de wetenschap nu is, kan je je aanmelden voor deze masterclass.

NA DEZE MASTERCLASS KAN JE...

• jouw eigen nanomateriaal op een goudplaatje maken;
  • veilig en netjes handelingen in de practicumzaal verrichten;
  • voorbeelden van nanochemie noemen (denk aan self-cleaning glass);
  • verschillen noemen tussen hydrofiel en hydrofoob.

VOORKENNIS

Gerelateerde schoolvakken zijn scheikunde en natuurkunde, maar er zijn geen vereiste schoolvakken voor deze masterclass.

DATA, AANMELDEN EN KOSTEN

Deze masterclass draait in blok 3. Aanmelden voor blok 3 kan vanaf 15 februari. Leerlingen van Pre-U partnerscholen kunnen zich inschrijven bij de Pre-U Coördinator op school. Leerlingen van niet-partnerscholen schrijven zich, na goedkeuring van de docent, in via het inschrijfformulier. Deelname aan een masterclass voor leerlingen uit 3/4 vwo kost €105 per persoon voor niet-partnerschool leerlingen. Leerlingen van partnerscholen betalen €80 per persoon.