De Universiteit Twente kent veel verschillende, indrukwekkende laboratoria. Pre-U Junior biedt drie labs aan voor labbezoeken: het Leerlingenlab, het Virtual Reality Lab (VR-lab) en het Robotica en Mechatronica Lab (RaM-lab).

Aanbod

Het Leerlingenlab is het onderzoekslab van Pre-U waar allerlei experimenten kunnen worden uitgevoerd. Ook is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het Virtual Reality Lab (VR-lab) of het Robotica Lab (RaM-lab). We hebben verschillende programma’s voor groep 5 en 6 (alleen leerlingenlab) en voor groep 7 en 8 (alle drie de labs).

Leerlingenlab

In dit lab kunnen klassen verschillende practica uitvoeren op het gebied van de natuurwetenschappen. Het leerlingenlab biedt plaats aan klassen tot en met 30 leerlingen.

Groep 5 & 6

DO TRY THIS AT HOME

Hoe ziet een echte wetenschapper eruit? Draagt deze altijd een witte jas, is het altijd een man met grijs haar en een bril? Of ziet een moderne wetenschapper er toch heel anders uit? Kun je thuis ook een wetenschapper zijn? Tijdens het practicum ‘do try this at home’ komen de leerlingen erachter dat je met spullen uit het keukenkastje thuis ook heel eenvoudig proeven kan doen. De ingrediënten van de experimenten zijn eenvoudig te verkrijgen, zodat de leerlingen de proeven thuis of in de klas nog een keer kunnen herhalen.  

NATUURVERSCHIJNSELEN

Aardverschuivingen, lawines, dat klinkt wel bekend. Wat zijn eigenlijk de gevolgen van deze natuurverschijnselen? Door middel van experimenten komen de kinderen er onder andere achter hoe het kan dat grote rotsblokken worden meegesleurd door de stroming, wat het effect van obstakels in een lawine is en hoe het kan dat sommige stenen heel snel naar beneden rollen en anderen niet.

Groep 7 & 8 

VAN VIES TOT FRIS

Durf jij je eigen gezuiverde water te drinken? Tijdens het practicum waterzuivering leren de leerlingen hoe het vervuilde water te zuiveren is. Het practicum begint met een onderzoek naar de afkomst van het water. Komt het water uit Kenia, India of gewoon uit Nederland? Wanneer dat bepaald is begint de zoektocht naar de beste manier om dit water te zuiveren om frisdrank te maken. Zit er verschil in de manier van zuiveren tussen de landen?

ZOU ‘T? 

Zou het zo zijn dat zout elektriciteit geleidt? Zou het verschil tussen suiker en zout aan te tonen zijn? Zou het zo zijn dat een ijsblokje met zout sneller smelt dan zonder? Overal in Enschede en omgeving staan de welbekende zouthuisjes en menig kind is geboeid over wat zich hier binnenin bevindt. In dit practicum ontdekken de leerlingen wat er in de zouthuisjes gebeurt om vervolgens zelf aan de slag met allerlei proefjes rondom zout.

PROGRAMMEREN

Robots zijn overal! Denk maar aan de stofzuiger of een wasmachine. Maar hoe maak je je eigen robot? Kan de robot ook doen wat jij zegt? Met behulp van ozobotjes leren de leerlingen robots te programmeren die rijden en licht geven. Geven ze ook licht wanneer dit de bedoeling is?

VR-lab

In dit lab biedt Pre-U de workshop "Wonen op Mars" aan op de University of Twente voor leerlingen van groep 7 en 8. De workshop biedt plaats aan klassen tot en met 30 leerlingen.

WORKSHOP "WONEN OP MARS"

Kun je wonen op Mars? Zou dat direct kunnen of moet er nog wat veranderen? Met de workshop "Wonen op Mars" wordt inzicht verkregen in de leefomstandigheden van Mars, het bouwen van een huis in deze omstandigheden en het ontwerpen van een eigen huis op Mars. Tijdens het bezoek aan de University of Twente kan het ontwerp in 3D worden getekend en wordt er een prototype gemaakt van hun eigen Marshuis. Daarnaast krijgen de leerlingen de mogelijkheid om Mars echt te bekijken met behulp van een VR-bril!

RaM-lab

In dit lab biedt Pre-U de workshop "Light Up Your Robot" aan op de University of Twente voor leerlingen van groep 7 en 8. De workshop biedt plaats aan klassen tot en met 30 leerlingen.

WORKSHOP "LIGHT UP YOUR ROBOT"

Wat is een robot? Hoe laat een robot zien of hij blij of juist verdrietig is? Het doel van de workshop "Light Up Your Robot" is om de leerlingen een eigen robot te laten ontwerpen, waarbij inzicht wordt verkregen in het maken van een stroomkring met LED lampjes. Er wordt gestart met voorkennis over ontwerpen, robots en gezichtsuitdrukkingen. Vervolgens zullen de leerlingen op een vereenvoudigde manier meer leren over stroomkringen. De opgedane kennis zal worden toegepast op hun eigen ontwerp tijdens de workshop "Light Up Your Robot" aan de University of Twente. Daarnaast krijgen de leerlingen een rondleiding door het RaM-lab!

Informatie over de practica

De practica duren tussen de 1,5 en 2 uur. Ze worden begeleid door enthousiaste en ervaren studenten met vakkennis, die de begeleiding aanpassen naar het niveau van de leerlingen. Er wordt gewerkt in kleine groepjes zodat elke leerling voldoende aandacht krijgt. De maximumcapaciteit voor Xperimenten in het Lab is 30 leerlingen. Begeleidende leerkrachten en ouders zijn van harte welkom om mee te kijken en zullen zelf ook aan het werk worden gezet. 

VOORBEREIDING

De practica zijn bedoeld als verrijking van het W&T onderwijs in de klas. We verstrekken bij elk practicum een lesbrief waarvan een deel voorafgaand aan het practicum in de klas moet worden uitgevoerd. De lesbrieven zijn zo ontwikkeld dat ook onervaren leerkrachten hun leerlingen kunnen begeleiden in het onderzoekend leren voorafgaand aan het practicum, en vormen een opstap voor het onderzoekend leren in de klas. Naast een kleine voorbereiding is er ook een korte afsluiting. De voorbereiding en afsluiting van het practicum in de klas duurt ongeveer 1,5 uur.

Planning & kosten

Xperimenten in het lab worden alleen klassikaal uitgevoerd. Hiervoor geldt een maximum aantal van 30 leerlingen. Het programma bestaat uit een twee uur durend bezoek aan het lab op de Universiteit Twente. Daarnaast bieden we het materiaal voor een voorbereidende en afsluitende les van ongeveer 1,5 uur. Het labbezoek wordt gepland in samenspraak tussen de scholen Pre-U. Je kunt de klas tot zes weken van tevoren aanmelden. De kosten bedragen € 100,- per klas.

Aanmelden & meer informatie

Aanmelden kan via het online inschrijfformulier minimaal zes weken vóór de middag. Voor vragen kan contact op worden genomen met pre-u-junior@utwente.nl

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws rondom Xperimenta? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. Behoefte aan meer informatie over Pre-U Junior? Schrijf u dan ook in voor de Pre-U Junior nieuwsbrief!