Samen ontdekken we de verrassende wereld van wetenschap en technologie (W&T).

Ben jij nieuwsgierig, vind je het leuk om samen te werken en wil je verwonderd worden door wat de wetenschap allemaal in petto heeft?! Kom dan naar één van onze xperimenta's. 

Aanbod

Elke tweede woendsdag van de maand organiseren wij een wetenschapsmiddag voor basisschoolkinderen in de museumfabriek! Xperimenta is bedoeld voor basisschoolkinderen van groep 4-6, maar enthousiaste kinderen van groep 7 en 8 zijn ook welkom! De Xperimentamiddag vindt plaats van 15:00 uur tot 17:00 uur in de Museumfabriek te Enschede. D.m.v. een kindercollege, gegeven door een expert, en proefjes kom je alles over het thema van die maand te weten. De proefjes doe je in groepjes met andere kinderen onder leiding van Pre-U Junior begeleiders. Per Xperimenta middag kunnen er maximaal 60 kinderen mee doen!

Elke tweede woensdag van de maand organiseren wij een interactieve wetenschapsmiddag voor basisschoolkinderen in de Museumfabriek in Enschede van 15.00 – 17.00 uur. Xperimenta is bedoeld voor kinderen uit groep 4 t/m 6, maar enthousiaste kinderen uit groep 3, 7 en 8 zijn ook welkom. Daarnaast pakken wij een aantal keren per jaar groots uit met een Xperimenta Xtreme op een unieke locatie in Twente.  We linken het thema van die middag aan de locatie. Zo heeft de allereerste editie plaatsgevonden in het Dinopark op Vliegveld Twente en hebben we surprises gemaakt in het Surprise lab op de Universiteit Twente.

Bij iedere Xperimenta staat er een inspirerend thema op het programma. De middag bestaat uit een kindercollege door een UT-onderzoeker of expert. Daarna gaan de kinderen in groepjes zelf aan de slag met verschillende experimenten en komen ze alles te weten over het thema van die maand. De proefjes worden gedaan in groepjes met andere kinderen onder leiding van Pre-U Junior begeleiders en vrijwilligers. Per Xperimenta middag kunnen er maximaal 60 kinderen mee doen. 

Planning, kosten & inschrijven 

In het overzicht zie je welke Xperimenta’s in het jaar 2020-2021 op de planning staan. Meer informatie over de data en locaties van de Xtreme middagen wordt gedurende het jaar via onze website en social media kanalen bekend gemaakt. Deelname aan een Xperimenta kost € 8,50 per kind. Kosten voor een Xtreme middag kunnen variëren i.v.m. eventuele toegangsprijzen voor de externe locatie. Ouders kunnen niet deelnemen aan Xperimenta. Het is mogelijk om een strippenkaart te halen voor 10 middagen voor €75 euro, de strippenkaart heeft een onbeperkte geldigheid.  


De inschrijvingen voor het jaar 2020-2021 zijn nog niet geopend. Houd onze website en socials in de gaten om te zien wanneer de inschrijvingen weer open gaan. Voor vragen kan contact op worden genomen met pre-u-junior@utwente.nl

Eerdere middagen 

Kinderfeestjes

Wist je dat het mogelijk is om je kinderfeestje te komen vieren bij een van onze Xperimenta middagen? Elke maand hebben we een gaaf thema, waarbij we indrukwekkende proefjes doen. Leuk en leerzaam dus!! Per middag hebben we plek voor 1 verjaardagsfeestje. (maximaal 10 kinderen) Het is hierbij mogelijk om de strippenkaart in te zetten voor 9 kinderen.

Wil jij met je vriendjes en vriendinnetjes de wonderen wereld van wetenschap en techniek ontdekken? Laat het ons weten via pre-u-junior@utwente.nl! 

Meehelpen?

Wij zoeken vrijwilligers voor het organiseren en begeleiden van de Xperimenta-middagen. Weet jij wat kinderen inspireert en nieuwsgierig maakt? En ben je geïnteresseerd in een organisatorische taak? Neem contact met ons op! 

We ontwikkelen onze Xperimenta middagen altijd samen met een expert op een W&T gerelateerd thema. Ben of ken jij iemand die veel weet over een bepaald thema, of heb je ideeën of materialen voor thema’s of proefjes? Laat het weten via pre-u-junior@utwente.nl.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws rondom Xperimenta? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. Behoefte aan meer informatie over Pre-U Junior? Schrijf u dan ook in voor de Pre-U Junior nieuwsbrief!