Activiteiten met de klas

Red Engineers Challenge

RED ENGINEERS CHALLENGE

In de RED Engineers Challenge, een uitvinderswedstrijd, gaan kinderen tussen de 9 en 15 jaar de strijd met elkaar aan. In teams van maximaal 4 leerlingen bedenken de leerlingen duurzame uitvindingen. Hoe besparen we energie, of hoe kunnen we energie op alternatieve manieren opwekken? Hoe creëren we minder afval, of kunnen we afval hergebruiken? Hoe kunnen we zuiniger omgaan met water en voedsel?

Sinds 4 jaar organiseren we, in samenwerking met o.a. Saxion Bètatechniek, Twente Branding en Boeing de RED Engineers Challenge, een ontwerpwedstrijd voor kinderen tussen de 9 en 15 jaar. Ieder jaar staat een duurzaamheidsthema centraal. Het afgelopen jaar werden de RED Engineers Challenges georganiseerd in samenwerking met televisieprogramma GreenTech en daagden we de leerlingen uit: wie heeft het meest duurzame idee van Nederland?

HET DOEL

Met de RED Engineers Challenge willen we kinderen enthousiasmeren voor wetenschap en technologie en het besef bij hen doen groeien dat zij het in zich hebben om bij te dragen aan oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen. Door deelname aan de RED Engineers Challenge wordt de ontwikkeling van een breed scala aan 21e-eeuwse vaardigheden bij leerlingen gestimuleerd.

HOE WERKT HET?

Deelnemende scholen ontvangen een compleet lespakket over duurzaamheid, duurzame oplossingen en ontwerpen. Leerkrachten worden in een tweetal teachers colleges getraind om het ontwerpproces van hun leerlingen goed te begeleiden.

Studenten van Universiteit Twente en Saxion verzorgen samen met de leerkracht een les waarin leerlingen gaan brainstormen over uitvindingen rondom het thema duurzaamheid. Tijdens een elevator pitch presenteren ze hun ideeën aan een vakjury. De beste ideeën gaan door naar de regiofinale.

REGIOFINALE

Een dag vol duurzaamheid, wetenschap en technologie voor de deelnemende teams, hun klasgenoten, leraren en ouders. De deelnemende teams pitchen hun idee aan de vakjury. De bedenkers van de vier leukste, meest creatieve en vernieuwende ideeën winnen een wildcard voor het tv-programma van GreenTech.

KOSTEN

Met dank aan sponsoring van Boeing zijn aan deelname aan de RED Engineers Challenge geen kosten verbonden. Wel committeert de school zich bij inschrijving aan het doorlopen van het volledige programma. Zie ook de algemene voorwaarden.

MEEDOEN

De RED Engineers Challenge wordt jaarlijks georganiseerd. De RED Engineers Challenge van 2016 vond plaats in het voorjaar van 2016, met de regiofinale op 9 juli 2016. De volgende editie vindt na verwachting plaats in het derde kwartaal van schooljaar 2016-2017. Kijk voor meer informatie op de site van de RED Engineers Challenge. 

INSCHRIJVEN

De inschrijving is nog niet geopend. Als eerste te horen krijgen wanneer deze geopend wordt? Mis het niet door je op te geven voor de interesselijst! Dit kan door een mailtje te sturen naar pre-u-junior@utwente.nl met in het onderwerp: RED Engineers Challenge.