Activiteiten met de klas

Pre-U Leerlingenlab voor basisscholen

Meer informatie of een bezoek plannen?
Neem contact op!

Aan de University of Twente is een speciaal laboratorium voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs, het Pre-U Leerlingenlab. In dit lab kunt u met uw klas verschillende practica uitvoeren op het gebied van de natuurwetenschappen. Het leerlingenlab biedt plaats aan klassen tot en met 25 leerlingen.


Activiteiten in het pre-u leerlingenlab

Groep 5 & 6

Do try this at home
Tijdens dit practicum maken de leerlingen door een aantal ‘eenvoudige’ maar spannende experimenten kennis met het werken in een laboratoriumsetting. Ze leren onder andere waarom sommige wetenschappers witte jassen dragen en waarom je in een laboratorium heel precies te werk moet gaan. De ingrediënten voor de proeven die ze uitvoeren staan in menig keukenkastje en zijn anders eenvoudig te verkrijgen, zodat leerlingen de proeven thuis of in de klas nog eens kunnen herhalen. Enkele voorbeelden van experimenten die de leerlingen gaan uitvoeren: ‘Toveren met kleur’ en ‘Het Vloeistofmysterie’.

Lawines
Iedereen weet wat lawines zijn, maar de ene lawine is de andere niet! Wist je dat er verschillende soorten lawines zijn? Dit practicum is ontwikkeld door een wiskunde promovendus die onderzoek doet naar het gedrag van verschillende soorten losse deeltjes. De leerlingen ontdekken alles over hoe deeltjes met verschillende afmetingen en vormen zich tot elkaar verhouden in een lawine. Ze onderzoeken waar je onderaan een berghelling het veiligst je huis kan neerzetten en ontdekken hoe stil liggende sneeuw plots kan veranderen in een kolkende massa.


Groep 7 & 8, plusklassen

Waterzuivering
Waar komt dat schone water uit de kraan vandaan? Tijdens het practicum Waterzuivering leren de leerlingen hoe water vervuild raakt. Vervolgens gaan ze onderzoeken uit welk land het water op hun tafel komt, en wat de beste methode is om dit water te zuiveren. Durf jij het water te drinken wanneer jullie klaar zijn?

Zouten
Overal in Enschede en omgeving staan de welbekende zouthuisjes en menig kind is geïntrigeerd over wat zich hier binnenin bevindt. In dit practicum ontdekken de leerlingen wat er in de zouthuisjes gebeurt en gaan ze vervolgens zelf aan de slag met allerlei proefjes rondom zout. Wat is het verschil tussen zout en suiker? De leerlingen onderzoeken onder andere geleiding van elektriciteit en andere eigenschappen van zout.

Coming soon: Programmeren

Op dit moment wordt dit ontwikkeld door Pre-U.

Informatie over de practica

De practica duren tussen de 1,5 en 2 uur. Ze worden begeleid door enthousiaste en ervaren studenten met vakkennis, die de begeleiding aanpassen naar het niveau van de leerlingen. Er wordt gewerkt in kleine groepjes zodat elke leerling voldoende aandacht krijgt. 

De maximumcapaciteit van ons Leerlingenlab is 25 leerlingen. Begeleidende leerkrachten en ouders zijn van harte welkom om mee te kijken en zullen zelf ook aan het werk worden gezet.

 Voorbereiding

De practica in het Leerlingenlab zijn bedoeld als verrijking van het W&T onderwijs in de klas. We verstrekken bij elk practicum een lesbrief waarvan een deel voorafgaand aan het practicum in de klas moet worden uitgevoerd. De lesbrieven zijn zo ontwikkeld dat ook onervaren leerkrachten hun leerlingen kunnen begeleiden in het onderzoekend leren voorafgaand aan het practicum, en vormen een opstap voor het onderzoekend leren in de klas. De voorbereiding van het practicum in de klas duurt ongeveer 1,5 uur.

 Kosten

De kosten van een practicum zijn €5,- per leerling. Daarnaast bieden we abonnementen aan: voor €200,- per jaar mag de school het hele jaar zo vaak langskomen als ze willen. Dat heb je er met twee bezoekjes al uit!

AANVRAAG

Wilt u meer informatie over het leerlingenlab, heeft u wensen en/of ideeën of wilt u graag met uw klas komen? Stuur dan een mail naar pre-u-junior@utwente.nl