OP de universiteit Twente is een speciaal laboratorium voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs, het Pre-U Leerlingenlab.

In dit lab kunnen klassen verschillende practica uitvoeren op het gebied van de natuurwetenschappen. Het leerlingenlab biedt plaats aan klassen tot en met 30 leerlingen.

Activiteiten in het pre-u leerlingenlab

Wij bieden voor groep 5 t/m 8 verschillende practica aan. Hieronder is te lezen welk practicum voor wie geschikt is. 

Groep 5 & 6

DO TRY THIS AT HOME

Hoe ziet een echte wetenschapper eruit? Draagt deze altijd een witte jas, is het altijd een man met grijs haar en een bril? Of ziet een moderne wetenschapper er toch heel anders uit? Kun je thuis ook een wetenschapper zijn? Tijdens het practicum ‘do try this at home’ komen de leerlingen erachter dat je met spullen uit het keukenkastje thuis ook heel eenvoudig proeven kan doen. De ingrediënten van de experimenten zijn eenvoudig te verkrijgen, zodat de leerlingen de proeven thuis of in de klas nog een keer kunnen herhalen.  

NATUURVERSCHIJNSELEN

Aardverschuivingen, lawines, dat klinkt wel bekend. Wat zijn eigenlijk de gevolgen van deze natuurverschijnselen? Door middel van experimenten komen de kinderen er onder andere achter hoe het kan dat grote rotsblokken worden meegesleurd door de stroming, wat het effect van obstakels in een lawine is en hoe het kan dat sommige stenen heel snel naar beneden rollen en anderen niet.

Groep 7 & 8, plusklassen

VAN VIES TOT FRIS
Durf jij je eigen gezuiverde water te drinken? Tijdens het practicum waterzuivering leren de leerlingen hoe het vervuilde water te zuiveren is. Het practicum begint met een onderzoek naar de afkomst van het water. Komt het water uit Kenia, India of gewoon uit Nederland? Wanneer dat bepaald is begint de zoektocht naar de beste manier om dit water te zuiveren om frisdrank te maken. Zit er verschil in de manier van zuiveren tussen de landen?

ZOU ‘T?
Zou het zo zijn dat zout elektriciteit geleidt? Zou het verschil tussen suiker en zout aan te tonen zijn? Zou het zo zijn dat een ijsblokje met zout sneller smelt dan zonder? Overal in Enschede en omgeving staan de welbekende zouthuisjes en menig kind is geïntrigeerd over wat zich hier binnenin bevindt. In dit practicum ontdekken de leerlingen wat er in de zouthuisjes gebeurt om vervolgens zelf aan de slag met allerlei proefjes rondom zout.

PROGRAMMEREN
Robots zijn overal! Denk maar aan de stofzuiger of een wasmachine. Maar hoe maak je je eigen robot? Kan de robot ook doen wat jij zegt? Met behulp van ozobotjes leren de leerlingen robots te programmeren die rijden en licht geven. Geven ze ook licht wanneer dit de bedoeling is?

Informatie over de practica

De practica duren tussen de 1,5 en 2 uur. Ze worden begeleid door enthousiaste en ervaren studenten met vakkennis, die de begeleiding aanpassen naar het niveau van de leerlingen. Er wordt gewerkt in kleine groepjes zodat elke leerling voldoende aandacht krijgt. De maximumcapaciteit van ons Leerlingenlab is 30 leerlingen. Begeleidende leerkrachten en ouders zijn van harte welkom om mee te kijken en zullen zelf ook aan het werk worden gezet.

Voorbereiding

De practica in het Leerlingenlab zijn bedoeld als verrijking van het W&T onderwijs in de klas. We verstrekken bij elk practicum een lesbrief waarvan een deel voorafgaand aan het practicum in de klas moet worden uitgevoerd. De lesbrieven zijn zo ontwikkeld dat ook onervaren leerkrachten hun leerlingen kunnen begeleiden in het onderzoekend leren voorafgaand aan het practicum, en vormen een opstap voor het onderzoekend leren in de klas. Naast een kleine voorbereiding is er ook een korte afsluiting. De voorbereiding en afsluiting van het practicum in de klas duurt ongeveer 1,5 uur.

Kosten

De kosten van een practicum bedragen €100,-. De maximum capaciteit van het Leerlingenlab is 30 leerlingen.

Aanvraag

Wil je graag meer informatie over het leerlingenlab, heb je wensen en/of ideeën of lijkt het je leuk om met je klas langs te komen? Stuur dan een mail naar pre-u-junior@utwente.nl.

Meer informatie of een bezoek plannen?
Neem contact op!