Interactieve wetenschapsmiddagen

samen ontdekken we de verrassende wereld van wetenschap & technologie

Xperimenta is een interactieve wetenschapsmiddag waar kinderen op een laagdrempelige en verrassende manier in contact komen met wetenschap & technologie. Tijdens deze middag volgen kinderen eerst een inspirerend mini-college van een onderzoeker of expert om vervolgens onder begeleiding van UT-studenten aan de slag te gaan met wetenschappelijke experimenten. Er komen verschillende onderwerpen aan bod.  

Aanbod

 • Onderzoek je DNA (11 oktober 2023)

  Thema: Gezondheid

  We bestaan allemaal uit een heleboel DNA; bijna al onze cellen bevatten het. Maar wat is het eigenlijk? En wat bepaalt je DNA? In deze Xperimenta leren we er alles over en ga je misschien wel je eigen DNA zien!

 • Ontdek de elementen (8 november 2023)

  Thema: Natuur & techniek

  In deze Xperimenta gaan we aan de slag met de vier elementen van de natuur; vuur, water, aarde en lucht. Samen met gastspreker Jason van Nieuwsgierig Denken gaan we deze vier elementen ontdekken!

 • Surpriselab (29 november 2023)

  Thema: Ontwerpen

  Bij het Surpriselab gaan we een Sinterklaas surprise maken met een technisch snufje. Verras iemand met deze gave surprise. Laat je creativiteit de vrije loop!  

 • Duurzame energie met Electric Superbike Twente (13 december 2023)

  Thema: Maatschappij

  Tijdens deze Xperimenta komt het studententeam Electirc Superbike Twente langs om te vertellen over hun elektrische racemotor! De kinderen leren over racen op elektrische energie en voeren leuke proefjes uit. 

 • Kan je geluid zien? (17 januari 2024)

  Thema: Natuur & techniek

  Wat is geluid? Kun je geluid ook zien? En hoe zal dat er dan uit zien? Tijdens deze Xperimenta leren de kinderen dat je geluid zichtbaar kunt maken en hoe dat er dan uit ziet. We gaan geluid niet alleen zien, maar ook voelen!

 • In de huid van een dokter (14 februari 2024)

  Thema: Gezondheid

  Tijdens deze Xperimenta kruipen de kinderen in de huid van een dokter. Wat doet een dokter allemaal? En hoe weet een dokter of je ziek bent of niet? Tijdens deze middag leren de kinderen alles over de dokter en gaan ze ook zelf aan de slag!

 • Robotica (13 maart 2024)

  Thema: Ontwerpen

  Wil je alles leren over robots? Deze Xperimenta middag staat geheel in het teken van robotica. Kinderen leren van alles over robotjes en hoe ze werken. Natuurlijk gaan de kinderen ook zelf aan de slag met robots tijdens de proefjes. 

 • Hoe wordt kleding gemaakt? (10 april 2024)

  Thema: Maatschappij

  Wist je dat er vroeger heel veel textiel (kleding) gemaakt werd in Enschede? Maar hoe wordt kleding eigenlijk gemaakt? Tijdens deze Xperimenta gaan de kinderen kijken naar verschillende stoffen en de eigenschappen van verschillende materialen voor kleding. Kinderen komen erachter welke stof het sterkst is, het beste water tegen kan houden of het beste kan drogen. 

 • In het lab (15 mei 2024)

  Thema: Natuur & techniek

  Tijdens de Xperimenta ‘In het lab’ gaan de kinderen aan de slag in ons eigen Pre-U Leerlingenlab. Ze kunnen hier zien hoe het is om in een echt laboratorium aan de slag te gaan. Tijdens de proefjes kunnen de kinderen bijvoorbeeld kijken door een echte microscoop.

 • Hoe werkt een achtbaan? (12 juni 2024)

  Thema: Ontwerpen

  Tijdens deze Xperimenta duiken we in de wereld van de achtbanen. Hoe wordt een achtbaan gebouwd? Hoe komt een achtbaan vooruit en hoe kan je over de kop gaan? De kinderen komen deze middag achter het antwoord van deze vragen. Daarnaast gaan ze zelf ook aan de slag om een (stukje) achtbaan te bouwen!

Aanmelden & meer informatie

Elke Xperimenta middag is als losse activiteit bij te wonen. Het is ook mogelijk om kinderen voor meerdere middagen tegelijk aan te melden. Het schooljaar is ingedeeld in 4 perioden. Per periode openen wij de inschrijving en kun je aanmelden voor de activiteiten in die periode. In de kassa kun je zien voor welke activiteiten de inschrijving is geopend. Inschrijving kan tot één dag van tevoren (indien er nog plek is) via de aanmeldknop hieronder. Deze leidt naar onze internetkassa waar je je inschrijving en betaling online kan regelen. Voor vragen kan contact opgenomen worden met pre-u-junior@utwente.nl of je kunt bellen tijdens kantooruren (9.00 - 17.00 uur) naar (053) 489 4890. Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar onze algemene voorwaarden.

Schrijf je nu in voor periode 1
Aanmelden