Interactieve wetenschapsmiddagen

samen ontdekken we de verrassende wereld van wetenschap & technologie

Xperimenta is een interactieve wetenschapsmiddag waar kinderen op een laagdrempelige en verrassende manier in contact komen met wetenschap & technologie. Tijdens deze middag volgen kinderen eerst een inspirerend mini-college van een onderzoeker of expert om vervolgens onder begeleiding van UT-studenten aan de slag te gaan met wetenschappelijke experimenten. Er komen verschillende onderwerpen aan bod.  

Aanbod

 • Aan de top (28 september 2022)

  Thema: Maatschappij

  Tijdens de Xperimenta ‘Aan de top’ gaan we samen kijken hoe het is om de baas van een bedrijf te zijn. We gaan het hebben over reclame en de verschillende functies in een bedrijf. Daarnaast gaan de kinderen aan de slag met het ontwerpen van een logo voor hun eigen bedrijf en het pitchen van een product. 

  Onze gastspreker voor deze middag is Matty Hummelink. Hij verteld hoe het is om directeur te zijn van een groot bedrijf en over het ontwikkelen van duurzame oplossingen.

 • Het nieuwsgierige brein (26 oktober 2022)

  Thema: Gezondheid

  Jason van Nieuwsgierig Denken komt deze Xperimenta langs om een mini-college te geven over de kracht van nieuwsgierigheid en je brein. Daarna gaan we leuke, nieuwsgierige proefjes doen.

 • Surpriselab (23 november 2022)

  Thema: Ontwerpen

  Bij het Surpriselab gaan we een Sinterklaas surprise maken met een technisch snufje. Verras iemand met deze gave surprise. Laat je creativiteit de vrije loop!  

 • Van mond tot kont (14 december 2022)

  Thema: Gezondheid

  Waar gaat eten naartoe nadat je het in je mond hebt gestopt en hoe worden voedingsstoffen opgenomen? Tijdens deze Xperimenta gaan we kijken naar het spijsverteringsstelsel en komen we achter de antwoorden op de vragen door het doen van verschillende proefjes. 

 • Communiceren zonder te praten (25 januari 2023)

  Thema: Maatschappij

  Tijdens de Xperimenta 'Communiceren zonder te praten' gaan we kijken hoe mensen die niet kunnen praten kunnen communiceren met elkaar. Tijdens de proefjes gaan we onder andere aan de slag met braille, morsecode en gebarentaal. 

 • In het lab (22 februari 2023)

  Thema: Natuur

  Tijdens de Xperimenta ‘In het lab’ leren de kinderen wat een lab is en wat je er kunt doen en onderzoeken. Er worden proefjes gedemonstreerd en nog leuker: we gaan zelf ook verschillende scheikundige proefjes doen!

  We ontvangen de kinderen in het DesignLab op de Universiteit Twente, waarna we vervolgens naar het Leerlingenlab gaan!

 • Robotica (22 maart 2023)

  Thema: Ontwerpen

  Wil je alles leren over robots? Deze Xperimenta middag gaan kinderen aan de slag om zelf een robot te knutselen en mogen ze zelf een mini-robot ontdekken. 

 • Sterrenkunde (19 april 2023)

  Thema: Natuur

  Wat zijn zwarte gaten en hoe slaan kometen in? Tijdens de Xperimenta 'Sterrenkunde' leren we alles over planeten en het heelal. Ook gaan we kijken naar de maanfases en ontwerpen de kinderen hun eigen planeet. 

 • Duurzame energie met Solar Boat Twente (24 mei 2023)

  Thema: Maatschappij

  Solar Boat Twente komt deze Xperimenta middag langs om te vertellen over hun boot op zonne-energie. Door het uitvoeren van leuke proefjes leren de kinderen over duurzame energie. 

 • Ontdek je zintuigen (21 juni 2023)

  Thema: Gezondheid

  Hoe werkt je smaak nou precies en hoe neem je geuren waar? Tijdens deze Xperimenta leren kinderen over wat de vijf zintuigen zijn en wat je ermee kunt. Bij de proefjes gaan we alle vijf de zintuigen langs.

Aanmelden & meer informatie

Elke Xperimenta middag is als losse activiteit bij te wonen. Het is ook mogelijk om kinderen voor meerdere middagen tegelijk aan te melden. Het schooljaar is ingedeeld in 4 perioden. Per periode openen wij de inschrijving en kun je aanmelden voor de activiteiten in die periode. In de kassa kun je zien voor welke activiteiten de inschrijving is geopend. Inschrijving kan tot één dag van tevoren (indien er nog plek is) via de aanmeldknop hieronder. Deze leidt naar onze internetkassa waar je je inschrijving en betaling online kan regelen. Mocht je toch niet kunnen komen, meld je dan af. Je ontvangt dan een tegoedbon voor een volgende Xperimenta middag. 

Voor vragen kan contact opgenomen worden met pre-u-junior@utwente.nl of je kunt bellen tijdens kantooruren (9.00 - 17.00 uur) naar (053) 489 4890. Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar onze algemene voorwaarden

Kom je ook naar een Xperimenta?
Aanmelden