Interactieve wetenschapsmiddagen

samen ontdekken we de verrassende wereld van wetenschap & technologie

Xperimenta is een interactieve wetenschapsmiddag waar kinderen op een leuke en verrassende manier in contact komen met Wetenschap & Technologie. 

Elke tweede woensdag van de maand is er een Xperimenta-middag. Tijdens deze middag volgen leerlingen eerst een inspirerend college van een onderzoeker of expert om vervolgens onder begeleiding van UT-studenten aan de slag te gaan met verschillende experimenten rondom dit thema. 

Aanbod

 • Vind jij de dader? (8 september 2021)

  Thema: Maatschappij

  Tijdens ‘Vind jij de dader?’ kruipen we samen met leerlingen in de huid van een forensisch onderzoeker. Met proefjes kunnen we geheime berichten sturen en achterhalen we de herkomst van verschillende stofjes. Samen vinden we de dader!

 • Hoogspanning (13 oktober 2021)

  Thema: Natuur

  Tijdens de Xperimenta ‘Hoogspanning’ leren kinderen meer over elektriciteit. Samen zoeken we uit wat stroom, stroomkringen en geleiding eigenlijk is en hoe het werkt. Daarna gaan we ook zelf een stroomkring maken zodat we kunnen bekijken hoe geleiding in het echt werkt.

 • Cyberzoo (10 november 2021)

  Thema: Ontwerpen

  Tegenwoordig worden er steeds vaker robotdieren ingezet, bijvoorbeeld in de zorg of als huisdier. Tijdens de Xperimenta 'Cyberzoo' kijken we samen met kinderen naar welke functies ze hebben en bespreken we wat hun toegevoegde waarde voor onze samenleving kan zijn.

 • Surpriselab (1 december 2021)

  Thema: Ontwerpen

  In het Surpriselab maken we de samen de mooiste surprises met een technisch snufje! Wie ga jij verrassen met een technische surprise in december? 

 • Terug in de tijd (12 januari 2022) - Verplaatst naar 26 januari

  Thema: Maatschappij

  Tijdens de Xperimenta 'Terug in de tijd' gaan we het hebben over techniek van vroeger. We leggen bijvoorbeeld Morsecode uit, leren kinderen hoe ze een kompas maken, bekijken de landkaart van vroeger en onderzoeken hoe ze vroeger zware dingen hebben getild. Daarnaast gaan we proefjes doen over uitvindingen van vroeger, en bespreken we hoe uitvindingen invloed hebben op ons leven (door de jaren heen). 

 • In het lab (9 februari 2022)

  Thema: Natuur

  Tijdens de Xperimenta 'In het lab' gaan we onderzoeken wat er zoal gebeurt op de Universiteit Twente. Kinderen leren wat een laboratorium is en wat je daar kunt doen. Samen gaan we ook scheikundige proefjes doen zodat leerlingen zelf ervaren hoe het is om onderzoeker te zijn!

 • Klaar voor de start (9 maart 2022)

  Thema: Gezondheid

  Deze middag staat helemaal in het teken van sport en bewegen. Tijdens de Xperimenta 'Klaar voor de start' maken leerlingen kennis met het belang van beweging voor het menselijk lichaam. We bespreken verschillende processen, zoals bloedcirculatie of het opbouwen van spieren. Tijdens proefjes gaan we ook metingen doen aan het menselijk lichaam!

 • Duurzame energie met het Green Team (13 april 2022)

  Thema: Natuur

  Samen met Green Team twente kijken we tijdens deze Xperimenta middag naar de waterstofauto die zij het afgelopen jaar hebben gebouwd. De studenten uit het team leren de kinderen over wat het belang is van duurzame ontwikkeling en waarom waterstof een bron is van duurzame energie.

 • De kracht van een groene stad (11 mei 2022)

  Thema: Maatschappij

  Tijdens deze middag leren kinderen over wat een groene stad is, en wat daar het voordeel van is. De afgelopen jaren verdwijnt er steeds meer groene ruimte in steden. Door middel van proefjes laten we kinderen inzien wat het belang is van groene steden voor bijvoorbeeld de klimaatbestendigheid.

 • De waarheid achter liegen (8 juni 2022)

  Thema: Gezondheid

  Tijdens deze middag leren kinderen over liegen en de psychologie die daarbij komt kijken. We bedenken bijvoorbeeld samen een eigen leugendetector, bespreken hoe dat werkt en leren ze hoe geheime berichten ontcijferd kunnen worden door bepaalde algoritmes.

Impressie Xperimenta

Aanmelden & meer informatie

Elke middag is als losse activiteit bij te wonen. Ook is het mogelijk om kinderen aan te melden voor meerdere Xperimenta middagen tegelijk. Inschrijving kan tot één dag van tevoren (indien er nog plek is) via de Pre-U Junior internetkassa. Voor vragen kan contact opgenomen worden met pre-u-junior@utwente.nl of je kunt bellen tijdens kantooruren (9.00 - 17.00 uur) naar (053) 489 4890. 

Update: De inschrijvingen voor de Xperimenta's van volgend schooljaar gaan eind augustus open.