Doe mee aan een echt wetenschappelijk onderzoek 

Alle Scholen Verzamelen is een bijzonder project georganiseerd in samenwerking met alle Wetenschapsknooppunten in Nederland. Leerlingen uit het hele land doen gezamenlijk mee aan een echt wetenschappelijk onderzoek. Kinderen helpen onderzoekers van de universiteit om samen een onderzoeksvraag op te lossen.

Aanbod

In 2021 zal de tweede editie van het Alle Scholen Verzamelen project plaatsvinden. Het thema is ‘Drinkable Rivers’. Schoolklassen gaan aan de slag met water en waterkwaliteit. Kinderen in groep 7 of 8 monitoren de waterkwaliteit van een sloot of rivier bij hen in de buurt zowel op chemische als ecologische basis. Samen meten we zo op meer dan 100 plekken hoe het gaat met de gezondheid van rivieren, beekjes en sloten in Nederland.

  • Wanneer: 2021 (datum volgt)
  • Voor wie: groep 7 & 8
  • Hoelang: een dag(deel)
  • Kosten: gratis

Deelnemende scholen ontvangen per aangemelde klas een meetpakket met daarin alle benodigde materialen om het onderzoek uit te voeren. Daarnaast ontvangen docenten een inleidende les over de metingen zelf en een selectie van aansluitende, vakoverstijgende lessen over water en waterkwaliteit die je met de klas (vrijblijvend) kunt doen. Op een vaste datum ga je met de klas naar een zelfgekozen stromend zoet waterlichaam om de metingen uit te voeren. Vervolgens geef je de metingen online aan ons door. De resultaten worden samengevoegd met data die verzameld is in andere rivieren in Europa en wordt voor de zomervakantie geanalyseerd en teruggekoppeld.

Planning & Kosten

Deelname aan Alle Scholen Verzamelen is gratis. Meer informatie over het project en de exacte datum waarop het landelijke onderzoek zal plaatsvinden, zal in de loop van komend schooljaar bekend worden gemaakt.

Inschrijven & meer informatie

Meer informatie over het project is te vinden op de website van de Wetenschapsknooppunten: www.wetenschapsknooppunten.nl