Doe mee aan een echt wetenschappelijk onderzoek.

Tijdens Alle Scholen Verzamelen zijn groep 7 en 8 echte onderzoekers! Samen met andere basisschoolleerlingen door heel Nederland verzamelen leerlingen data, die gebruikt worden bij een groot onderzoek. Dit jaar gaan we aan de slag met het onderwerp waterkwaliteit.

De inschrijvingen voor de editie in 2021 zijn inmiddels helaas gesloten.

Voor wie: groep 7 & 8
Kosten: gratis 
Wanneer: vrijdag 28 mei (een dagdeel)
Waar: wateren bij jullie in de buurt 

Editie 2021: Citizen Science over waterkwaliteit.

Door heel Nederland gaan kinderen uit groep 7 en 8 op vrijdag 28 mei 2021 rivieren, kanalen, beekjes en sloten onderzoeken. Op deze manier kunnen we zien hoe het gaat met de gezondheid van ons water. Een gezonde rivier is namelijk het resultaat van een gezonde leefomgeving. Hoe beter het met onze rivieren gaat, hoe beter het met de natuur en omwonenden rond de rivier gaat. Samen zetten we ons in voor gezonde rivieren! Helpt jouw klas mee met dit onderzoek?

Doe je mee, dan ontvang je als school:

 • Een interactief webinar van wetenschapper Li An Phoa voor de leerkracht en voor de leerlingen
 • Een onderzoekskit voor de leerlingen met meetinstrumenten voor ecologische en chemische metingen die gedaan kunnen worden bij een rivier, beekje of sloot in de buurt van de school
 • Lesboekjes voor de leerlingen
 • Lesinstructie voor de leerkracht

Vanaf 2020 is Wetenschap & Techniek een verplicht onderdeel in het curriculum van school. Door mee te doen aan Alle Scholen Verzamelen maken de leerlingen (verder) kennis met onderzoekend leren en gaan ze zelf met de onderzoekskit data verzamelen voor een echt bestaand onderzoek!

Meedoen aan Alle Scholen Verzamelen! 2021 is geheel gratis. Echter, vragen we de school wel om een aantal samples uit de onderzoekskit terug te sturen naar het lab, zodat de wetenschappers deze kunnen analyseren. De verzendkosten hiervan zijn voor de school. 

Global goals

Alle Scholen Verzamelen 2021 sluit aan bij de doelen voor duurzame ontwikkeling van de VN. Binnen deze Global Goals for Sustainable Development zijn 17 thema’s geformuleerd, waarin doelen zijn vastgesteld voor een duurzamer leven. Het event Alle Scholen verzamelen sluit aan bij doel 3 Goede gezondheid en welzijn, 4 Kwaliteitsonderwijs, 6 Schoon water en sanitair, 13 Klimaatactie en 14 Leven in water.

aanmelden

De inschrijvingen voor deze editie zijn gesloten. 

Alle Scholen Verzamelen! wordt georganiseerd door alle universiteiten van Nederland, via de lokale wetenschapsknooppunten. De editie van 2020 en 2021 werken we samen met Drinkable Rivers.

 • Terugblik editie 2020

  Op 15 mei hebben leerlingen van groep 7 en 8 door heel Nederland de waterkwaliteit gemeten tijdens een speciale Thuiseditie van Alle Scholen Verzamelen!. De resultaten van het onderzoek zijn in dit online tijdschrift verzameld.

 • Wat is een citizen science project?

  Alle Scholen Verzamelen is een bijzonder project, georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten door heel Nederland. Het is een citizen science onderzoek, speciaal gericht op kinderen. Dit betekent dat onderzoekers van de universiteit de hulp inschakelen van kinderen uit het hele land, om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Zo’n project is alleen een succes als er zo veel mogelijk kinderen meedoen. Want hoe meer kinderen er mee doen, hoe makkelijker je een enorme hoeveelheid informatie kunt verzamelen. Met de resultaten die de kinderen verzamelen dragen ze dus een onmisbaar stukje bij aan belangrijk onderzoek. En al die leerlingen worden dan voor even een echte onderzoeker!

 • Wat is Drinkable Rivers?

  De editie van 2020 en 2021 is in samenwerking met de onderzoekers van Drinkable Rivers. De kwaliteit van het water in Nederland is op veel plaatsen onvoldoende, iets waar Drinkable Rivers verandering in wil brengen! Samen met lokale bewoners en scholen monitoren zij stromend, zoet water. Door zelf onderzoek te doen aan het water, krijgen ook de lokale bewoners te zien wat het belang is van een goede waterkwaliteit. Zo krijgen ze inzicht in de gezondheid van het oppervlaktewater.

  Bekijk hieronder de video van Li An Phoa, oprichter van Drinkable Rivers: