Pre-U Junior: 4 t/m 12 jaar

RED Engineers Challenge

RED ENGINEERS CHALLENGE 2019

De RED Engineers Challenge is een uitvinders- & ontwerpwedstrijd voor kinderen in de groepen 6 en 7 in het basisonderwijs, georganiseerd door Universiteit Twente en Hogeschool Saxion. Dit jaar daagt Waterschap Vechtstromen alle jonge uitvinders van de 250 basisscholen in Twente uit om met creatieve oplossingen te komen. 

MAATSCHAPPELIJK

Waterschap Vechtstromen verzorgt de afvalwaterzuivering en het oppervlaktewaterbeheer in Twente, Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe. Het waterschap is benieuwd naar welke creatieve oplossingsrichtingen de kinderen ontdekken, welk creatief resultaat ze weten te ontwikkelen en hoe zij als team(s) tot hun ingenieuze ideeën zijn gekomen! De kinderen worden uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor de toenemende waterproblemen in de wereld door klimaatverandering: extreme hoosbuien, overstromingen, maar ook meer perioden van extreme droogte, zoals we tijdens de Nederlandse zomers steeds vaker zien. 

KICK-OFF

Op woensdagmiddag 16 januari 2019 tussen 15:00 en 17:00 vindt de kick-off plaats in het DesignLab van de Universiteit Twente aan de Hengelosestraat 500 in Enschede. Hier zal de ‘Challenge’ en de opdracht nader worden toegelicht. Daarnaast worden de docenten uitgedaagd om zelf oplossingen te bedenken voor de klimaatproblemen. 

Na de eigen kick-off op de deelnemende scholen, is er een periode waarin de teams van leerlingen aan innovatieve ideeën en duurzame ontwerpen werken omtrent ‘Water en het Klimaat’. Elk team maakt een presentatie en ontwikkelt een creatief eindproduct.

SCIENCE COACHES

Halverwege maart en begin april zullen zogeheten ‘Science Coaches’ van Universiteit Twente of van Hogeschool Saxion op de deelnemende basisscholen langskomen. Science Coaches zijn getrainde technische studenten die leerkrachten en hun leerlingen helpen met het ontwerpproces. Zij zullen de bedachte water-oplossingen van groep 6 en 7 beoordelen, als voorselectie voor de finale van de Red Engineers Challenge 2019.

FINALEDAG 2019

Ongeveer twee weken voor de finaledag van de Red Engineers Challenge 2019 wordt per klas één team uitgekozen door een jury van high-tech studenten van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion. Elk geselecteerd team gaat door naar de finaledag op woensdag 17 april 2019. Kortom: alle deelnemende scholen kunnen met de hele klas aan de slag met de uitdagende opdracht, in verschillende teams. Echter, per klas wordt uiteindelijk slechts één team afgevaardigd tijdens de finaledag. Moge het beste team winnen!

De finaledag wordt georganiseerd op de campus van Hogeschool Saxion in Enschede en vindt plaats vanaf 15:00. Op deze dag kunnen de teams hun ontwerp presenteren aan een professionele jury en worden diverse prijzen uitgereikt.  

Inschrijven?

Inschrijven kan via dit e-mailadres: redengineerschallenge@gmail.com. Ook voor vragen kunt u op dit e-mailadres terecht.

Benieuwd naar de activiteiten van Waterschap Vechtstromen, bekijk hier hun website.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=7NdxLSEeP9w

Facebook: facebook.com/redengineers

Twitter: twitter.com/red_engineers18