Zie Nieuws

InspireU Codecamp: leer de taal van de toekomst spreken

Het is misschien wel dé taal van de toekomst: programmeertaal. En dan is het waardevol dat je die goed onder de knie hebt. Pre-U van de Universiteit Twente organiseert in de herfstvakantie (van 21 t/m 25 oktober), in samenwerking met onderwijsondersteuner Lyceo, de eerste editie van het InspireU Codecamp. Leerlingen uit 4, 5 of 6 vwo met interesse in programmeren verdiepen zich een week lang in de wereld van het programmeren.

De taal van de toekomst

Bijna overal waar je komt, kom je wel iets tegen dat op de één of andere manier programmeertaal bevat: van grote imposante machines en apparaten tot het mobieltje waarmee je belt en berichten naar je vrienden en familie stuurt. En met de oprukkende technologie wordt dat alleen maar meer. Dan is het handig als je iets begrijpt van wat er binnen in al die systemen gebeurt. En dat je zelf ook leert hoe je zelf de taal van de computers kan spreken (en schrijven).

Het programma

Tijdens het vijfdaagse evenement gaan de leerlingen aan de slag met het bedenken, maken en testen  van hun eigen game. Ze leren hoe de logica van computers in elkaar zit, hoe ze algoritmes kunnen begrijpen maar ook hoe je ze zelf moet creëren. En hoe je vele variabelen zo moet ordenen dat een apparaat precies dat doet wat jij graag wil. Aan het eind van de week kunnen ze met trots hun eigen gebouwde game presenteren aan een jury van experts, hun ouders en hun mededeelnemers in het Virtual Reality-Lab van de UT. Lyceo heeft het lesmateriaal voor het Codecamp ontwikkeld.

Onderwijs in festivalstijl

Het kamp is opgezet als een festival: een uniek concept waarbij de lessen worden afgewisseld met diverse leuke activiteiten. Tijdens een bijzonder werkbezoek aan FC Twente gaan de leerlingen de strijd aan met de eSporters van FC Twente en krijgen ze een rondleiding. Ook wordt er een wetenschapsquiz gehouden en ontdekken de leerlingen bijzondere sporten als klimmen en zwerkbal. Met behulp van een city game wordt de Enschedese binnenstad verkent en de week sluit met een spetterend eindfeest.

De hele week worden de leerlingen begeleid door studenten van de Universiteit Twente en Lyceo, die ze meenemen in de wereld van programmeren en tegelijkertijd een kijkje geven in het studentenleven. “Het is ontzettend leuk om dit kamp te organiseren. De begeleiders zijn enthousiast en kunnen hun eigen kennis over programmeren overbrengen aan de leerlingen”,  aldus Lauren Kerkhof en Annemiek Balt, studentcoördinatoren van het Codecamp. “Je leert op een andere manier naar problemen en oplossingen kijken en het is ontzettend tof om te zien hoe iets dat je bedenkt er dan daadwerkelijk uit komt te zien.” 

Meer informatie is te vinden op de website. Leerlingen die met een vriend of vriendin komen, krijgen korting op de ticketprijs.  www.utwente.nl/pre-u/codecamp.

L.P.W. van der Velde (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (a.i.) / Persvoorlichter