Tijdens een bezoek aan de University of Twente met uw klas volgen de leerlingen vaak een workshop. Pre-University biedt workshops aan die te maken hebben met het profiel en de vakgebieden van de University of Twente. De workshops duren doorgaans 90 minuten en zijn geschikt voor klassen van 20 tot 30 leerlingen van de middelbare school. Is uw klas groter of kleiner, of wilt u een kortere of langere workshop? Laat het ons weten, dan kijken we of we hierin iets voor u kunnen betekenen.

Aanvraag Workshops

Wilt u met uw klas een workshop komen volgen, of wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden? Neemt u dan contact met ons op via pre-u@utwente.nl of bel naar 053-4894890.

Voor basisscholen

Kinderlab: workshops voor kinderen

Pre-U wordt regelmatig benaderd om workshops te geven voor kinderen, variërend in leeftijd van 4 t/m 14 jaar. Deze workshops gaan altijd over een thema passend bij de bijeenkomst. Vergelijkbaar met de Xperimenta science cafe’s voor kinderen onderzoeken deelnemende kinderen door middel van een kinderlezing en interactieve proefjes zo’n thema vanuit diverse invalshoeken. Ze gaan zelf aan de slag: groepjes rouleren langs proefjes, experimenten en andere spannende activiteiten die met het thema van de workshop te maken hebben. 

De Kinderlabs duren tussen de 1,5 en 2 uur, maar kunnen op verzoek worden uitgebreid of ingekort. Ze worden begeleid door een enthousiast team van didactisch getrainde technische en pabo studenten.

Wilt u een Kinderlab op locatie of op de universiteit volgen of wilt u graag meer informatie? Neem dan contact met ons via pre-u-junior@utwente.nl.


Opening nieuwe school De Kwintijn in Raalte: Kinderlab Constructies

Kan jij je ook zo verbazen over grote bouwsels? Wat een prestatie is het toch dat mensen bruggen hebben weten te bouwen over grote rivieren, en dat deze jaren later nog even stevig zijn. Hoe doen ze dat? Tijdens dit Kinderlab, geïnspireerd door de kenmerkende brug tussen de twee nieuwe schoolgebouwen, leren de kinderen over constructies. Zo wordt ingegaan op verschillende soorten bruggen en materialen, en op de stevigheid van verschillende constructies. Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag om een zo stevig mogelijke constructie te bouwen.


Bevrijdingsdag 2016 ‘Zo vrij als een vogel’: Kinderlab Vliegen

Tegenwoordig is bijna iedereen wel eens met het vliegtuig op vakantie geweest. Hoe kan het toch dat zo’n groot en zwaar voertuig kan vliegen? Deelnemende kinderen ontdekken aan de hand van spannende experimenten o.a. van alles over het Bernouilli effect, luchtstromen en aerodynamica.


Maker Festival 2016: Kinderlab Robots en Programmeren

Hoe begrijpt een computer wat je wilt dat hij doet? Hoe kan je een robot zo programmeren dat hij een vooraf bepaalde route volgt? Programmeren is niet alleen een vaardigheid waar iedereen op zijn minst iets van zou moeten weten, het helpt ook enorm bij het logisch gestructureerd denken, onderdeel van het zgn. ‘hogere orde denken’. Kinderen maken tijdens deze Kinderlab workshop kennis met de achterliggende principes van het programmeren: het opknippen van een opdracht in kleine, uitvoerbare taakjes. Zo kunnen ze elkaar of hun juf of meester programmeren tijdens een potje levend programmeren, sturen ze een digitale robot en Ozobotjes aan en bouwen ze een robothand.


Dutch Design Week 2015: Kinderlab Ontwerp je broodtrommel

Vind jij het ook zo vervelend als de aardbeien die je vanochtend nog helemaal heel in je rugtas hebt gestopt in de pauze kapot zijn gegaan? Of heeft jouw banaan altijd bruine plekjes als je hem ’s middags wilt opeten? Wij ontwerpen samen met de kinderen de ideale broodtrommel! Samen met studenten Industrieel Ontwerpen denken de kinderen na over een broodtrommel waarin je niet alleen je boterhammen goed kunt bewaren, maar waarin ook bijvoorbeeld fruit en groente lekker blijft.


Voetbal & Fun Camps Twentsche Voetbalschool 2016: Kinderlab Sport & Conditie

Tijdens het Voetbal en Fun Camp kunnen kinderen zich helemaal uitleven in verschillende sporten. Iedereen weet dat sport goed voor je is, maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in je lichaam wanneer je aan het sporten bent? En kan je je lichaam een extra zetje geven? Kinderen bouwen in dit Kinderlab o.a. een model van de longen, onderzoeken de werking van het hart en brouwen hun eigen energiedrankje.