Inspiratie

Onderzoekend Leren

Wetenschap en technologie (W&T) is overal om ons heen en kan uitstekend vakoverstijgend worden aangeboden door thematisch te werken. Op die manier hoeft W&T in de klas écht niet veel extra moeite of specialistische kennis van de leerkracht te vergen. Zolang je als leerkracht de nieuwsgierigheid en het enthousiasme van je leerlingen maar deelt! Benieuwd hoe je dit doet? Kijk op de website van onderzoeken met de klas!

Hoe werkt het? 

De lessen (zaakvakken als biologie en geschiedenis, maar ook taal en rekenen) worden veel interessanter wanneer je als leerkracht niet meer op elke slimme vraag het antwoord klaar hoeft te hebben, maar in plaats daarvan samen met je leerlingen op zoek gaat naar het antwoord.

Het Magazine 

In ons Xperimenta Magazine laten we zien hoe je een breed, W&T gerelateerd thema vanuit verschillende invalshoeken kan uitwerken, en de verbinding kan leggen met de andere schoolvakken. Verschillende scholen zijn je voorgegaan en laten op onze ondersteuningswebsite voor thematisch onderzoekend leren zien hoe ze dit op school hebben aangepakt en wat de resultaten zijn. Daarnaast legt deze website op een heldere manier uit hoe je zelf deze manier van werken kan aanpakken en is er veel ondersteuningsmateriaal te downloaden. Voor degenen die meer willen weten over wetenschap en technologie zijn er daarnaast diverse achtergrondartikelen via de website te downloaden.