Tijdens een bezoek aan de University of Twente met uw klas volgen de leerlingen vaak een workshop. Pre-University biedt workshops aan die te maken hebben met het profiel en de vakgebieden van de University of Twente. De workshops duren doorgaans 90 minuten en zijn geschikt voor klassen van 20 tot 30 leerlingen. Is uw klas groter of kleiner, of wilt u een kortere of langere workshop? Laat het ons weten, dan kijken we of we hierin iets voor u kunnen betekenen.

Aanvraag Workshops

Wilt u met uw klas een workshop komen volgen, of wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden? Neemt u dan contact met ons op via pre-u@utwente.nl of bel naar 053-4894890.

Voor basisscholen

Kinderlab: workshops voor kinderen

Pre-U wordt regelmatig benaderd om workshops te geven voor kinderen, variërend in leeftijd van 4 t/m 14 jaar. Deze workshops gaan altijd over een thema passend bij de bijeenkomst. Vergelijkbaar met de Xperimenta science cafe’s voor kinderen onderzoeken deelnemende kinderen door middel van een kinderlezing en interactieve proefjes zo’n thema vanuit diverse invalshoeken. Ze gaan zelf aan de slag: groepjes rouleren langs proefjes, experimenten en andere spannende activiteiten die met het thema van de workshop te maken hebben. 

De Kinderlabs duren tussen de 1,5 en 2 uur, maar kunnen op verzoek worden uitgebreid of ingekort. Ze worden begeleid door een enthousiast team van didactisch getrainde technische en pabo studenten. 


Opening nieuwe school De Kwintijn in Raalte: Kinderlab Constructies

Kan jij je ook zo verbazen over grote bouwsels? Wat een prestatie is het toch dat mensen bruggen hebben weten te bouwen over grote rivieren, en dat deze jaren later nog even stevig zijn. Hoe doen ze dat? Tijdens dit Kinderlab, geïnspireerd door de kenmerkende brug tussen de twee nieuwe schoolgebouwen, leren de kinderen over constructies. Zo wordt ingegaan op verschillende soorten bruggen en materialen, en op de stevigheid van verschillende constructies. Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag om een zo stevig mogelijke constructie te bouwen.


Bevrijdingsdag 2016 ‘Zo vrij als een vogel’: Kinderlab Vliegen

Tegenwoordig is bijna iedereen wel eens met het vliegtuig op vakantie geweest. Hoe kan het toch dat zo’n groot en zwaar voertuig kan vliegen? Deelnemende kinderen ontdekken aan de hand van spannende experimenten o.a. van alles over het Bernouilli effect, luchtstromen en aerodynamica.


Maker Festival 2016: Kinderlab Robots en Programmeren

Hoe begrijpt een computer wat je wilt dat hij doet? Hoe kan je een robot zo programmeren dat hij een vooraf bepaalde route volgt? Programmeren is niet alleen een vaardigheid waar iedereen op zijn minst iets van zou moeten weten, het helpt ook enorm bij het logisch gestructureerd denken, onderdeel van het zgn. ‘hogere orde denken’. Kinderen maken tijdens deze Kinderlab workshop kennis met de achterliggende principes van het programmeren: het opknippen van een opdracht in kleine, uitvoerbare taakjes. Zo kunnen ze elkaar of hun juf of meester programmeren tijdens een potje levend programmeren, sturen ze een digitale robot en Ozobotjes aan en bouwen ze een robothand.


Dutch Design Week 2015: Kinderlab Ontwerp je broodtrommel

Vind jij het ook zo vervelend als de aardbeien die je vanochtend nog helemaal heel in je rugtas hebt gestopt in de pauze kapot zijn gegaan? Of heeft jouw banaan altijd bruine plekjes als je hem ’s middags wilt opeten? Wij ontwerpen samen met de kinderen de ideale broodtrommel! Samen met studenten Industrieel Ontwerpen denken de kinderen na over een broodtrommel waarin je niet alleen je boterhammen goed kunt bewaren, maar waarin ook bijvoorbeeld fruit en groente lekker blijft.


Voetbal & Fun Camps Twentsche Voetbalschool 2016: Kinderlab Sport & Conditie

Tijdens het Voetbal en Fun Camp kunnen kinderen zich helemaal uitleven in verschillende sporten. Iedereen weet dat sport goed voor je is, maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in je lichaam wanneer je aan het sporten bent? En kan je je lichaam een extra zetje geven? Kinderen bouwen in dit Kinderlab o.a. een model van de longen, onderzoeken de werking van het hart en brouwen hun eigen energiedrankje.


Twents Voorjaarskamp 2015: Kinderlab ‘Waanzinnig Weer’

Tijdens het Twents Voorjaarskamp, een modern scoutingfestival voor honderden scouts uit Twente en omgeving, hebben de kinderen van alles ontdekt over meteorologische verschijnselen. Kinderen creëren een tornado in een fles, onderzoeken de kleuren van de regenboog, ontdekken hoe bliksem geleid wordt en maken hun eigen regenwolk.

Voor middelbare scholen

Er zijn workshops van verschillende faculteiten. In de onderstaande uitklap menu's staan per faculteit de verschillende workshops beschreven. Deze workshops zijn voor middelbare vwo leerlingen. 

Behavioural, Management and Social Sciences

Aan de slag met gedrag: Ontwerp je eigen campagne

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Cultuur en Maatschappij
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

De workshop begint met een quiz waarin duidelijk wordt wat de focus is van gedragswetenschappelijke inslag en wat leerlingen later kunnen doen met een profielkeuze C&M of de studies psychologie of communicatiewetenschap. Daarna volgen, door middel van filmpjes, voorbeelden van onbewust asociaal gedrag. Vervolgens legt de workshopleider een wetenschappelijke theorie uit die ten grondslag ligt aan asociaal gedrag. De casus is erop gericht het gedrag van mensen te beïnvloeden. Aan het eind presenteren de leerlingen hun interventie. Ten slotte wordt er een koppeling gemaakt naar het profiel C&M of de studies communicatiewetenschappen en psychologie en wat de leerlingen hebben aangegeven te willen worden.

Nieuw product te koop: Hoe snel ben jij?

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Cultuur en Maatschappij
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels

De workshop begint met een quiz waarin duidelijk wordt wat de focus is van gedragswetenschappelijke inslag en wat leerlingen later kunnen doen met een profielkeuze C&M of de studies psychologie of communicatiewetenschap. Daarna volgt een theorie over hoe een nieuw product wordt geaccepteerd in de maatschappij en welke groepen mensen daarin te onderscheiden zijn. In de casus ontwerpen de leerlingen een campagne om een iPhone aan een specifieke doelgroep te verkopen. Aan het eind presenteren de leerlingen hun idee, waarna er een winnaar wordt gekozen. Ten slotte wordt er een koppeling gemaakt naar het profiel C&M of de studies communicatiewetenschappen en psychologie en wat de leerlingen hebben aangegeven te willen worden.

Casola Crisis case

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Economie en Maatschappij
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

In deze workshop simuleren we een bijeenkomst van de Europese Unie tijdens een bijeenkomst van de ministerraad voor Landbouw. Verschillende lidstaten liggen met elkaar in de clinch over te nemen maatregelen met betrekking tot een uitgebroken graanziekte. De leerlingen spelen rollen van vertegenwoordigers van deelnemende EU-lidstaten en moeten tot een overeenkomst komen die bijdraagt aan het stabiliseren van de situatie, door te zorgen dat de graanziekte zich niet verder verspreid en de gevolgen beperkt blijven. Nadat er een besluit is genomen zal door de workshopbegeleiders een link worden gelegd naar de studie European Public Administration en dan vooral het Europese aspect hiervan.

Make-a-business case

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Economie en Maatschappij
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

Tijdens deze workshop gaan leerlingen aan de slag met de verschillende disciplines die binnen de studie International Business Administration worden behandeld. De workshop bestaat uit twee interactieve onderdelen: allereerst krijgen de leerlingen uitleg over de basis van marketing en productontwikkeling en vervolgens gaan ze dit in de praktijk toepassen. De leerlingen gaan aan de hand van de verkregen informatie een marketingplan voor een nieuwe telefoon te ontwikkelen, waarbij ze ook een poster gaan maken. Aan het eind van de workshop wordt deze poster gepresenteerd aan de rest van de groep. Na de presentaties worden de gemaakte posters nog kort geëvalueerd, waarop de link met International Business Administration duidelijk wordt gemaakt.

Vliegtuigjescase

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Economie en Maatschappij, Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels

De overheid moet een keuze maken tussen verschillende straaljagers. Het is aan de leerling om deze keuze zo effectief mogelijk te maken, hij/zij moet ervoor zorgen de prijs- kwaliteitsverhouding zo optimaal mogelijk is. Nadat er een keuze is gemaakt, gaat de leerling het vliegtuig zo efficiënt mogelijk bouwen wat wil zeggen dat er zo min mogelijk materiaal weggegooid hoeft te worden. De leerling die dit het best weet te doen, wordt door de overheid uitgekozen voor deze klus.


Construerende Technische Wetenschappen

Bruggen bouwen

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Natuur en Gezondheid, Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

Tijdens de workshop Bruggen Bouwen bekijken de leerlingen verschillende grote (bekende) bruggen. Aan de hand van deze bruggen wordt uitleg gegeven over welke krachten er optreden en welke principes de brug gebruikt om deze op te vangen. Uiteindelijk gaan de leerlingen de hiervoor behandelde principes zelf in de praktijk brengen door zelf een brug te bouwen van touw en satéprikkers. 

Ik ga op reis

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Natuur en Gezondheid, Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

Budgetmaatschappij Ryanair wil korte vluchten aanbieden voor een zo laag mogelijk prijs. Ryanair is daarom altijd op zoek naar manieren om de vliegtickets nog goedkoper te maken. Welke mogelijkheden zijn er om de vluchten goedkoper te maken?

Leerlingen bekijken of er meer reizigers in een vliegtuig vervoerd kunnen worden door middel van andere stoelen. Is het bijvoorbeeld mogelijk van staanplaatsen gebruik te maken? Van wat voor materiaal moeten deze stoelen dan eigenlijk gemaakt worden? Kan het vliegtuig dan nog wel opstijgen met zoveel extra passagiers? Deze en nog meer vragen zullen gedurende de workshop aan bod komen en door leerlingen opgelost worden.

Lampenkap

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Natuur en Gezondheid, Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

In deze workshop gaan leerlingen ontwerpen aan de hand van verschillende thema's. In groepen wordt een lampenkap of -standaard herontworpen met diverse materialen. Naast het maken van een mooi design, wordt er nagedacht over de technische kant wat betreft de behuizing en over de speling van licht. Door de lampenkap bijvoorbeeld te beplakken met tape, kunnen er bepaalde lichtpatronen bereikt worden. Uiteindelijk brengen de leerlingen de lampenkappen en -standaarden met hetzelfde thema bij elkaar, om te kijken of dit een interessante uitkomst biedt. Na deze workshop hebben uw leerlingen een beter beeld of een ontwerpstudie bij je past!


Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

Fietslamp

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

De Blokker, Hema, Action, elke winkel verkoopt fietsenlampjes. In deze workshop gaan uw leerlingen zelf een fietsenlampje maken. In de bachelorstudie Creative Technology maken studenten gebruik van microcontrollers en componenten om verschillende installaties te maken. In deze workshop maken leerlingen gebruik van een Arduino, een aantal weerstandjes en LEDs om zelf een fietsenlampje te maken! Met behulp van de handleiding en de hulp van de studenten maken uw leerlingen een circuit en een stukje code om een fietsenlampje te maken met verschillende lichtprogramma’s.

IJskoud modelleren

Klas: 5 & 6 vwo
Profiel: Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

Overal worden problemen opgelost met behulp wiskundige modellen, denk bijvoorbeeld aan waarschuwingssystemen voor tsunami's of elektronische stimulatie van de hersenen. In deze opdracht gaan leerlingen een wiskundig model opstellen voor de productie en transportkosten van twee ijsfabrieken. Hiermee kan de optimale oplossing gevonden worden voor de levering van 416.000 ijsjes aan de University of Twente. 

Maak je eigen App

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en voor vrijwel alles bestaat er een app (application software). Apps zorgen ervoor dat de functionaliteiten van uw smartphone tot leven komen. Tijdens deze workshop leer uw leerlingen zelf een app bouwen. We gaan aan de slag op laptops om onze eigen apps te ontwikkelen die de leerlingen vervolgens direct kunnen testen op hun smartphone! 

Metronet: Hoe bepaal je de beste route

Klas: 3 & 4 vwo
Profiel: Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten:
Taal: Nederlands en Engels 

Een handelsreiziger - bijvoorbeeld een verzekeringsagent - wil via een korte route zo veel mogelijk van zijn klanten in verschillende plaatsen bezoeken. Want bij deze handelaren geldt nog altijd ‘tijd is geld’. Dit is een logistiek probleem. Een ander voorbeeld van een logistiek probleem is het metronet. Een metro rijdt immers over een vaste route en deze moet zo kort mogelijk zijn en er moeten zoveel mogelijk haltes aangedaan worden. Tijdens deze workshop gaan uw leerlingen het handelsreizigersprobleem oplossen. 

Segway

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

De Segway is een soort step op twee wielen die door een ingenieuze combinatie van sensoren, regeltechniek en computers in staat is zichzelf met de berijder te stabiliseren en een snelheid van 20 km/u te rijden. Als de elektronische besturing wordt uitgeschakeld, valt de segway onmiddellijk om, maar als de sensoren en de regeling hun werk doen, kunnen leerlingen er rustig met losse handen op gaan staan.

Tijdens deze workshop maken leerlingen in een college kennis met de segway en is er rijles voor de hele klas. 

Opmerking: Kan niet in de wintermaanden gegeven worden 

Solderen: Bouw je eigen elektrotechnische systeem

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

Onze leefwereld bevat steeds meer elektronica en om ons heen zijn ingenieurs constant bezig om deze elektronica te vernieuwen en verbeteren. De computer bijvoorbeeld was minder dan honderd jaar geleden minimaal zo groot als een koelkast. Tegenwoordig draagt iedereen een betere computer bij zich in zijn broekzak, geïntegreerd in een telefoon. Vaak krijgen wij alleen de buitenkant van deze apparaten te zien, maar deze workshop is helemaal gericht op wat er in het apparaat zit. Tijdens deze workshop solderen uw leerlingen zelf een elektrotechnisch systeem in elkaar, zoals een elektronische dobbelsteen.


Technische Natuurwetenschappen

Conditie

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Natuur en Gezondheid
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels

Zoals de titel al aangeeft gaat deze workshop over conditie, maar wat is conditie eigenlijk? De workshop bestaat uit vier onderdelen, het hart, de longen, astma en EMG. Al deze onderwerpen hebben op een of andere manier te maken met conditie, of het gebrek eraan. Tevens wordt er in deze workshop een link gelegd met topsport, wat is een sporthart en wat is inspanningsastma? De rode draad in deze workshop is een quiz met ongeveer vijftien vragen. Aan het einde van de quiz wordt een winnaar uitgeroepen. 

Zonnecellen

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Natuur en Gezondheid, Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

In deze workshop gaan we licht omzetten in elektrische energie. Normale zonnecellen worden gemaakt in zogenoemde “cleanrooms” (hele schone ruimtes, waar geen stof te vinden is). Dit is alleen enorm duur. Om zonnecellen een stuk goedkoper te maken, gaan uw leerlingen er zelf een maken met behulp van huis, tuin en keukenspullen. Deze zonnecel wordt ook wel de Grätzel Cel genoemd. Wat hij doet is zonlicht samen met een kleurstof, omzetten in elektrische energie. Ons doel is om te gaan kijken welke kleurstof het beste energie kan opwekken. Is het thee, ranja, bramen of misschien frambozen? 

Lab on a chip

Klas: 3 t/m 6 vwo
Profiel: Natuur en Gezondheid, Natuur en Techniek
Tijdsduur: 90 minuten
Taal: Nederlands en Engels 

Iedereen kent wel, het standaard laboratorium waar allemaal wetenschappers rondlopen in witte labjassen en experimenten worden uitgevoerd. Het onderzoek in deze laboratoria is heel belangrijk, maar kan ook veel tijd en geld kosten. Tegenwoordig is een nieuwe ontwikkeling gaande waarbij zo'n heel lab niet meer nodig is. Het is namelijk mogelijk om een laboratorium te maken op microformaat, wat ongeveer zo groot is als een muntstuk en waar een heel lab op past! In deze workshop bekijken uw leerlingen wat er voor natuur- en scheikunde achter deze chips zit en hoe dat werkt in al die kleine kanaaltjes in hun zelfgeknipte chip!

Overige workshops

Pre-U heeft een didactische training ontwikkeld, gebaseerd op onze eigen ervaringen met wetenschaps- en technologievoorlichting aan kinderen. Deelnemers leren o.a. hoe aan te sluiten op de belevingswereld van kinderen van verschillende leeftijden, wat inhoudelijk sterke activiteiten zijn, hoe ingewikkelde uitleg behapbaar kan worden gemaakt voor kinderen en hoe kinderen die niet gelijk overal vooraan staan betrokken kunnen worden.


Didactische training voor professionals en wetenschappers

Enthousiasme is het halve werk wanneer je je passie wilt overbrengen op anderen. Niet zonder reden zetten wij bij al onze Kinderlabs technische studenten in met veel verstand van, en passie voor, hun eigen vakgebied. Echter, zonder de juiste didactische vaardigheden wordt soms ongemerkt een tegengesteld effect bereikt door de voorlichting. Vaak zien we bij bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken voor kinderen of kinderlezingen door wetenschappers zeker het enthousiasme van de voorlichter, maar is de uitleg te moeilijk of te technisch, sluiten de activiteiten niet aan bij de belevingswereld van kinderen of wordt een deel van de kinderen niet betrokken bij de voorlichting. “Te moeilijk”, “saai” of, “niks voor mij”, denkt een groot deel van de kinderen dan. Zonde!