Zie Naast je studie

Studentenkabinet zoekt minister-president

Word jij de nieuwe minister-president van het Nederlandse studentenkabinet?

Gezocht: minister-president voor landelijke studentenkabinet

DE INSCHRIJVING IS GESLOTEN.

Met de verkiezingen in aantocht lanceren de veertien universiteiten in Nederland een landelijk Studentenkabinet. Dertien universiteiten leveren elk één minister rondom een specifiek thema en de Universiteit Twente levert de minister-president. Voor die functie zoeken we jou: een UT-student met een sterke politieke antenne en uiteraard een geboren leider met een gezonde visie op de toekomst van (academisch) Nederland?

Wat doet het Studentenkabinet?

De student-ministers maken een eigen beleidsagenda voor de toekomst, waarbij ze geholpen worden door de wetenschappers van de eigen universiteit. Iedere universiteit levert één beleidsthema en kiest daarbij een minister.

De beleidsagenda wordt gepresenteerd via landelijke mediapartners die rond de verkiezing en de formatie op zoek zijn naar prikkelende en verfrissende content. De student-ministers krijgen op hun eigen universiteit en vanuit de VSNU ondersteuning bij het presenteren van de agenda’s en het vertellen van hun verhaal.

Innovatie op de agenda

Het belang van wetenschappelijke innovaties staat volgens de Nederlandse universiteiten (wetenschappers en studenten) nog niet voldoende op de (politieke) agenda. De coronacrisis toont aan dat we ons uit een crisis kunnen innoveren. Met de verkiezingen in aantocht, is het tijd hier meer aandacht voor te krijgen en dat doen we met dit schaduwkabinet.

Tijdens en vlak na de verkiezingen maken de universiteiten namelijk volop duidelijk dat onderwijs en onderzoek maatschappelijke investeringen zijn, geen kosten. Universiteiten leveren duurzame oplossingen voor Nederland. De universiteiten willen voorkomen dat wanneer de aandacht naar het groeifonds en leenstelsel gaat, dat niet ten koste gaat van wetenschappelijk onderzoek.

Minister-president van de UT

De minister-president van het Studentenkabinet:

• Is een student in de eerste fase van zijn of haar studie, studierichting maakt niet veel uit.
  • Is een ster in samenwerken en verbinden, of het nou om andere kennisinstellingen of het bedrijfsleven gaat.
  • Heeft een sterke visie over de (sociaaleconomische) toekomst van Nederland.
  • Loopt voorop in de oproep tot wetenschappelijke innovatie.
  • Onderstreept het belang van wetenschap in de samenleving.
  • Heeft een politiek-bestuurlijke antenne en affiniteit met politiek.
  • Bewaakt de koers van het Studentenkabinet.
  • Is niet bang om zijn of haar gezicht te laten zien in het openbaar.

Hoeveel tijd ben ik kwijt?

Je taken zijn incidenteel, niet structureel. Rondom de verkiezingen in totaal vermoedelijk zo’n twee werkdagen. Daarna vragen we wat van je tijd indien de actualiteit daarom vraagt, bijvoorbeeld n.a.v. media-verzoeken, contact met politici en andere PR-doeleinden, waarbij je uiteraard ondersteuning krijgt van de universiteit.

Jouw naam hier?

Als minister-president word je door ons begeleid om je functie zo goed mogelijk uit te voeren. Daarnaast krijg je professionele coaching en training en landelijke bekendheid. We brengen je in contact met politici in Den Haag en geven je ruimte om jouw verhaal te vertellen. Wie weet staat jouw naam binnenkort op deze pagina als minister-president van het studentenkabinet!

Word jij onze nieuwe minister-president? ;)
Ja, zeker!

Voor meer informatie omtrent de vacature of het sollicitatieproces kun je contact opnemen met Jochem Vreeman. Zijn contactgegevens staan hieronder weergeven.

J.C. Vreeman (Jochem)
Communicatieadviseur