Ervaringen

Ervaring van een master student

Communicatiewetenschappen is de richting waar Carmen voor gaat

Na haar bachelor Communicatiewetenschappen besloot Carmen haar master ook binnen deze richting te volgen. Door haar brede interesses en de mogelijkheden binnen de master en de specialisatie Marketing Communication & Consumer Behaviour geeft dit haar voldoende werk om haar tanden eens goed in te zetten.

Waarom koos je voor de MSc CommunicatieWetenschappen?

Carmen legt uit waarom zij doorstroomde in de MSc Communication Science (CS) aan de UTwente: “Ik had een goede ervaring opgedaan tijdens mijn bacheloropleiding CW. Toch ben ik na het afronden van mijn bachelor rond gaan kijken wat andere universiteiten, en natuurlijk ook de UT, mij konden bieden aan een master met interessante specialisaties binnen het vakgebied Communicatiewetenschappen. De masteropleiding CS met haar specialisaties aan de UT spraken mij erg aan. En omdat ik al een leven opgebouwd had in Enschede, was de keuze uiteindelijk niet zo moeilijk. Het werd MSc Communication Science aan de University of Twente.”

Welke specialisatie heb je gekozen?

Binnen haar master heeft Carmen gekozen voor de specialisatie Marketing Communication & Consumer Behaviour. “Deze specialisatie had voor mij de meest interessante vakken en bood de optie om keuzevakken uit de andere specialisaties (Corporate en Technical) te combineren om zo een eigen masterpakket te maken. Daarnaast bood deze specialisatie interessante vakken waarbij een mooie combinatie gemaakt wordt van tentamens en opdrachten die je moet uitvoeren. Eén van die opdrachten ging bijvoorbeeld over ‘eyetracking onderzoek’. Zo leer je welke methoden en (nieuwe) technieken voor wat voor onderzoek gebruikt kunnen worden. Dit geeft ook de onderscheidende factor aan van een gamma opleiding aan de University of Twente. Er wordt ook aandacht besteed aan de technologie, dat vind ik enorm interessant. Een afstudeeropdracht is daarom ook nooit saai of standaard”, vertelt Carmen.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Op dit moment is Carmen druk met haar afstudeeropdracht. Carmen: “Ik ben gevraagd om te kijken hoe de communicatie binnen het Medisch Spectrum Twente verbeterd kan worden of hoe dit te moderniseren is. Je kunt hierbij denken aan de communicatie tussen arts en patiënt, in face-to-face gesprekken. Na wat brainstormsessies kwam ik op het idee om de artsen gebruik te laten maken van nieuwe technologie om zo hun patiënten beter duidelijk te kunnen maken wat er aan de hand is of hoe de behandeling in z’n werk gaat. Om hierbij interactie te creëren heb ik de UT-startup Aryzon benaderd. Met hun Augmented Reality bril kun je dit heel mooi bewerkstelligen. Alleen al het ‘wow-effect’ dat dit oplevert, kan hele interessante resultaten en inzichten geven. Patiënten kunnen namelijk deze 'indrukwekkende' factor als positief ervaren en dit kan overdragen naar een beter vertrouwen in de afhandeling van zaken binnen zo’n ziekenhuis.” Ze gaat verder: “Technologie wordt steeds belangrijker, zo ook binnen de communicatie tussen personen. De toekomstige generatie is dit al zo gewend dat ze niet meer opkijken van technologische snufjes die binnen ziekenhuiscommunicatie ingezet kunnen worden. Daarom denk ik dat het belangrijk is om nu al te beginnen met kijken naar mogelijkheden voor deze nieuwe technologie in deze context. Ik ben erg blij met deze opdracht, zeker als ik zie hoe het ontwikkeld is sinds het eerste idee. Ik werk nu samen met Aryzon en twee ziekenhuizen, dus dat is erg leuk.”

Hoe zie jij je toekomst?

"Ik heb nog geen afstudeerdatum vastgelegd, ik ben nu nog druk met deze opdracht. Wanneer ik daarmee wat verder ben,  kan ik meer na gaan denken over wat ik na de University of Twente wil gaan doen. Omdat ik erg brede interesses heb, ben ik er nog niet helemaal uit wat dat gaat worden. Ik zou wellicht iets kunnen doen binnen de UT, waar ik nu als student assistent werk, bijvoorbeeld aan communicatie met betrekking tot internationalisatie. Of er komt iets voorbij waar ik op dit moment nog niet direct aan denk. Ik wacht gewoon nog even af, eerst zorgen dat ik afstudeer,” lacht Carmen.