Onze masteropleidingen

technical medicine

De gezondheidszorg verandert snel en wordt steeds complexer. Het gebruik van nieuwe technologieën neemt toe en innovaties volgen elkaar snel op. De ontwikkelingen in de zorg vragen om specialisten die grondige kennis en vaardigheden, van zowel geneeskunde als technologie, kunnen inzetten in de zorg voor individuele patiënten. Tijdens de Nederlandstalige masteropleiding Technical Medicine word je opgeleid tot zo’n professional. Je wordt geschoold om te werken in de Nederlandse gezondheidszorg.

Op onze Engelstalige website lees je meer over het studieprogramma van de master, de pre-master opleiding en toelating. Ook kun je er vinden over de carrièreperspectieven en ervaringsverhalen van studenten van de opleiding lezen.

Wij bieden ook de bacheloropleiding (BSc.) Technische Geneeskunde aan.

Start je inschrijving
Start je inschrijfprocedure nu. Twijfel je nog? Denk dan eens aan een Meeloopdag.
Schrijf je nu in
Lees meer over een meeloopdag.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Technical Medicine
Graad: MSc
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Nederlandstalig
Instroommoment
1 september 2019
1 februari 2020
1 september 2020
1 februari 2021
1 februari 2021
1 september 2021
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Optimaliseer de zorg

Het gebruik van complexe technologie in de gezondsheidzorg vraagt om professionals die wetenschappelijke medische en technische kennis kunnen combineren. In de masteropleiding Technical Medicine worden het medische en het technische domein geïntegreerd. Gedurende de opleiding word je opgeleid tot een professional met een unieke inbreng en de vaardigheden om innovatieve oplossingen te vinden voor diagnoses en behandelingen van patiënten. Als technisch geneeskundige ben je de verbindende schakel tussen geneeskunde en technologie. In het studieprogramma leer je hoe je bestaande technologie op een innovatieve manier kunt toepassen om de diagnose en behandeling van individuele patiënten te optimaliseren.

Deze opleiding behoort tot de beste masteropleidingen van Nederland– Keuzegids Masters 2017

Een volwaardige discipline in de zorgsector

De opleiding Technical Medicine is ontworpen aan de Universiteit Twente en was de eerste in de wereld. De opleiding is uitgegroeid tot een volwaardige, nieuwe discipline in de Nederlandse gezondheidszorg. Dat de competenties van deze nieuwe beroepsgroep ook officieel erkend zijn door de overheid, en afgestudeerden de bevoegdheid hebben om in Nederland zelfstandig patiënten te behandelen, heeft daar zeker aan bijgedragen.

Focus op gezondheidszorg en technologie

Aan de Universiteit Twente is ‘gezondheid’ een belangrijk thema. Vanuit verschillende disciplines wordt dagelijks gewerkt aan actuele vraagstukken uit de gezondheidszorg. Met altijd als belangrijkste doel om werkelijk bij te dragen aan het verbeteren van de zorg. Door inspirerend onderwijs, internationaal en praktijkgericht onderzoek, een ondernemende houding en samenwerking draagt de Universiteit Twente daadwerkelijk bij aan veranderingen in de zorg.

Het opleidingsaanbod van het 'health domein' van de Universiteit Twente past goed bij de dagelijkse praktijk in de gezondheidszorg. De opleidingen Technical Medicine, Biomedical Engineering en Health Sciences vullen elkaar aan en versterken elkaar. Waar studenten van de opleiding Technische Geneeskunde worden opgeleid om zelfstandig patiënten te diagnosticeren en behandelen met behulp van bestaande technologie, leren studenten Biomedische Technologie om nieuwe technologieën voor de gezondheidszorg te ontwikkelen. Het is aan de Gezondheidswetenschappers om vraagstukken uit de zorg vanuit verschillende perspectieven te analyseren en verbeteringen te ontwerpen, implementeren en evalueren.

Specialisaties

Deze master opleiding biedt twee specialisatierichtingen aan:

Gerelateerde opleidingen

Hieronder vind je een lijst van opleidingen die (direct) gerelateerd zijn aan de opleiding Technical Medicine.

Engineering & technologie
Applied Mathematics

Als toegepast wiskundige speel je een cruciale rol in de wetenschappelijke wereld. Door wiskundige modellen pak je de essentie van een probleem en zie je verbanden tussen niet-gerelateerde fenomenen.

Applied Physics

Verdiep je in een van de oudste wetenschappen: natuurkunde. Doe fundamentele inzichten op in je eigen vakgebied, terwijl je jouw onderzoeksvaardigheden aanscherpt.

Biomedical Engineering

Biomedical Engineering is een ingenieursopleiding waarin je nieuwe technologie ontwerpt en ontwikkelt voor de gezondheidszorg. Denk aan revalidatierobots, kunstorganen, medische scans en protheses.

Business Information Technology

Na de masteropleiding Business Information Technology ben je een expert in het bedenken van IT-gerichte innovaties die de manier waarop bedrijven werken drastisch veranderen.

Chemical Engineering

Chemical Engineering richt zich op de vakgebieden chemie, materiaalkunde en procestechnologie. Chemisch ingenieurs hebben ook een gedegen kennis van stromingsleer en thermodynamica.

Civil Engineering and Management

Als je je graag wilt richten op de technische én niet-technische aspecten van civiele projecten en systemen, dan is Civil Engineering and Management de juiste masteropleiding voor jou.

Computer Science

ICT is overal in de moderne samenleving te vinden. De nieuwste hardware- en softwareontwikkelingen zijn cruciaal voor ICT, sociale media, veiligheid, zorg, energie, financiën en telecommunicatie.

Construction Management and Engineering

Complexe, innovatieve en multidisciplinaire projecten in een dynamische omgeving vragen om een nieuwe lichting ingenieurs die technische kennis combineren met managementvaardigheden.

Electrical Engineering

Deze masteropleiding daagt je uit om nieuwe methodes en technologieën te ontwikkelen voor high-tech elektronische systemen in nano, robotica, elektronica, telecommunicatie of biomedische systemen.

Embedded Systems

Deze masteropleiding richt zich op het design van embedded systemen: de hardware en software waaruit een apparaat, proces of systeem bestaat, zoals smartphones, pacemakers of navigatiesystemen.

Industrial Design Engineering

Nieuwe producten ontwerpen en verbeteren is een continu proces. Tijdens de masteropleiding IDE ontdek je alle facetten van de interactie tussen ontwerp en techniek.

Industrial Engineering and Management

Met deze 2-jarige Engelstalige master – met tracks in Financiën, Zorg en Productie – leer je processen ontwerpen, managen en optimaliseren binnen complexe, internationaal opererende organisaties.

Interaction Technology

Interaction Technology combineert de principes van elektrotechniek en informatica met de analyse van menselijk gedrag en storytelling.

Internet Science & Technology

In deze tweejarige, Engelstalige master leer je van ’s werelds beste experts om communicatienetwerken en interactieve intelligente systemen te bouwen, te onderhouden, te beveiligen en te verbeteren.

Mechanical Engineering

Werktuigbouwkunde richt zich op het ontwerp, analyse en onderhoud van machines, constructies, producten en productieprocessen. Mechanical Engineering laat je verdiepen in een van deze disciplines.

Nanotechnology

De masteropleiding Nanotechnology richt zich op het ontwerpen, maken en onderzoeken van functionele materialen, structuren, apparaten en systemen door materie rechtstreeks op nanoschaal te beheersen.

Philosophy of Science, Technology and Society

In de master Philosophy of Science, Technology and Society leer je hoe je de impact van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op de maatschappij kritisch kunt analyseren en beoordelen.

Sustainable Energy Technology

De masteropleiding Sustainable Energy Technology leidt een nieuwe generatie ingenieurs en onderzoekers op die voorop gaan in de energierevolutie.

Systems and Control

Tijdens deze tweejarige masteropleiding leer je hoe je het gedrag kunt beheren van dynamische fenomenen en systemen die interacteren met hun omgeving.

Chat offline (info)