Master Opleiding Public Administration

De eenjarige masteropleiding Public Administration wordt in het Engels gegeven. De opleiding start in september en februari. Het pre-master programma start in september en februari. Op onze Engelse website lees je meer over de opbouw van de opleidinghet pre-masterprogramma en de toelatingseisen. Bovendien vind je op de website ook informatie over beroepsperspectieven en ervaringsverhalen van onze studenten.

De officiële naam van deze opleiding is Public Administration, oftewel bestuurskunde.

Wij bieden ook de bacheloropleiding (BSc.) Management, Society & Technology aan.

» Ga door naar de Engelstalige website van Public Administration

De master Public Administration bereidt je voor op de politieke en bestuurlijke uitdagingen van onze complexe en steeds veranderende samenleving.

FOCUS EN VAKGEBIEDEN

Met de masteropleiding Public Administration, oftewel bestuurskunde, verwerf je de vaardigheden en de conceptuele gereedschappen die je nodig hebt om je bezig te houden met onderzoek en analyse – beschrijvend, verklarend en normatief – van de politieke en bestuurlijke vraagstukken van onze tijd. Door de gehele opleiding heen kijk je vanuit een vergelijkende benadering naar de praktijk van bestuur en beleidsvorming binnen de EU en daarbuiten.

Je vakkenpakket bestaat uit kernvakken (25 EC) waarin je je de basis van de bestuurskunde in al zijn breedte eigne maakt, en een zelf te kiezen profiel van 10 EC met onderwerpen als veiligheid, communicatie, duurzaamheid, of gezondheidszorg.

Naast de kernvakken kun je ervoor kiezen verschillende specialisaties te verkennen. Elk daarvan bereidt je voor op een unieke waaier aan carrièremogelijkheden. Hierdoor profiteer je als student van een ongekende flexibiliteit en keuzevrijheid. In je voorbereiding op een professionele loopbaan is het de bedoeling dat je focust op een van de domeinen.

De master Public Administration biedt een aantal verdiepende profielen:


 • Lokaal en Regionaal bestuur (Nederlandstalig), met de vakken: 1) Samenlevingskracht: macht in maatschappelijke coalities en 2) Institutionele kaders: ontwerpprincipes van lokaal en regionaal bestuur. Meer informatie over dit profiel.  
 • Communication Media, met de vakken: 1) Innovative Digital Public Services en 2) Social Implications Of The Internet.
 • Corporate Communication, met de vakken: 1) Public Affairs en 2) Reputation Management.
 • Safety and Security, met de vakken: 1) Public and Private Policing en 2) Public Safety.
 • Sustainability, met de vakken: 1) Economic Methods Of Sustainability Assessment en 2) Environmental Policy.
 • Health Care, met de vakken: 1) Community and Public Health Systems en 2) A Multi-Stakeholder Approach in Public Health.
 • Science and Technology, met de vakken: 1)  Policy Analysis in Public en 2) Technological Domains and a course in Deliberative Governance of Knowledge and Innovation.
 • Regulation and Innovation, met de vakken: 1) Risk Regulation en 2) Smart Rules and Regimes.
 • Higher Education, met het vak Issues in Higher Education Policy.

Meer informatie vind je op de Engelstalige website. 

ONDERZOEK EN SPECIALISATIE

Naast de verplichte vakken kun je specialisatievakken volgen op het gebied van beleid en bestuur, publiek management, openbare veiligheid en regulering & innovatie. Dit geeft je ongekende flexibiliteit en keuzevrijheid.

WAAROM PUBLIC ADMINISTRATION AAN DE UT?

De combinatie van academische discipline en praktische toepassing, alsmede het interdisciplinaire perspectief, zijn belangrijke kenmerken van deze opleiding. Je doet grondige kennis op van de publieke sector en verwerft expertise in de door jou gekozen specialisatie.

KENMERKEN VAN DEZE OPLEIDING

Belangrijke kenmerken van deze opleiding zijn onder meer de combinatie van academische discipline en praktische relevantie, en het vakoverstijgende perspectief op bestuurskunde dat je meekrijgt. Tijdens je studie doe je relevante basiskennis op over de volle breedte van de publieke sector en word je deskundig op het vakgebied waarin jij je specialiseert.

Verdere opleidingskenmerken:

 • Onze lage student-docent-verhouding betekent dat je veel persoonlijke feedback krijgt en intensief aan je eigen ontwikkeling werkt
 • Combinatie van een degelijke wetenschappelijke basis met grote praktische relevantie
 • Focus op de internationale context van de bestuurskunde
 • We benaderen beleidsoplossingen vanuit het oogpunt van ontwerp
 • Vakoverstijgend perspectief, waarbij we de materie vanuit verschillende academische invalshoeken benaderen
 • Internationale gerichtheid, met studenten van uiteenlopende achtergronden
 • Onze schitterende groene campus vormt de ideale leer- en leefomgeving

Deze opleiding is door deskundigen aan het EAPAA (European Association for Public Administration Accreditation) erkend als een landelijk en internationaal toonaangevende opleiding.

LOOPBAANPERSPECTIEVEN

Je leert onderzoek en analyse toe te passen op het ontwerp van prestatiegericht beleid. Je richt je daarbij op procedurele normen zoals grondwettelijkheid en democratische legitimiteit. Dit is de ideale voorbereiding op een carrière in nationaal of internationaal bestuur, bijvoorbeeld bij de EU.

Veel organisaties zijn op zoek naar getalenteerde mensen die de kennis en kunde bezitten om complexe publieke problemen aan te pakken en met succes nieuw beleid te implementeren en te handhaven. Deze opleiding is volledig afgestemd op de gangbare effectiviteits- en haalbaarheidseisen, terwijl we ook inspelen op de vereisten van procedurele normen, zoals staatsrechtelijke legaliteit en democratische legitimiteit. 


Als je afstudeert in Public Administration beschik je over specialistische kennis. Je bent dan een zeer waardevolle, gemotiveerde medewerker die het initiatief neemt in de aanpak van complexe projecten. Met deze opleiding bereid je je uitstekend voor op een carrière bij een landelijk of internationaal overheidsorgaan, zoals bijvoorbeeld de Europese Unie.

SPECIALISATIES

Binnen de master Public Administration bieden wij je een brede waaier aan profielen  aan, elk met zijn eigen loopbaanperspectief. Dit betekent ongekende flexibiliteit en een ruim aanbod aan keuzevakken. De profielen worden -  en dit geldt eigenlijk voor de volledige opleiding - continu verder ontwikkeld en afgestemd op de veranderende behoeften van onze studenten en de eisen van het bedrijfsleven.

Lees meer over de profielen op onze Engelstalige pagina’s.

» Ga door naar de Engelstalige website van Public Administration

Bezoek onze Facebook pagina en blijf op de hoogte.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Public Administration
Graad: MSc
Duur
1 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 februari 2019
1 september 2019
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO, EAPAA

Gerelateerde opleidingen

Hieronder vind je een lijst van opleidingen die (direct) gerelateerd zijn aan de opleiding Public Administration

Bedrijfs- en bestuurskunde
Business Administration

Wil je oplossingen bedenken voor complexe bedrijfskundige vraagstukken? Wij leren je hoe je wetenschappelijke methodes toepast in de praktijk en stomen je klaar voor een carrière in het bedrijfsleven.

Civil Engineering and Management

Als je je graag wilt richten op de technische én niet-technische aspecten van civiele projecten en systemen, dan is Civil Engineering and Management de juiste masteropleiding voor jou.

Communication Studies

Overal ter wereld vertrouwen succesvolle organisaties op effectieve communicatie. Deze opleiding combineert academische kennis met praktische relevantie en leidt je op tot een communicatiedeskundige.

Construction Management and Engineering

Complexe, innovatieve en multidisciplinaire projecten in een dynamische omgeving vragen om een nieuwe lichting ingenieurs die technische kennis combineren met managementvaardigheden.

Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen

In deze tweejarige Nederlandstalige masteropleiding leer je je passie voor wiskunde, natuurkunde, scheikunde, informatica of ontwerpen creatief in te zetten voor leerlingen, scholen en maatschappij.

Educational Science and Technology

De masteropleiding Educational Science and Technology is er voor iedereen die geïnteresseerd is in onderwijs en training, maar zelf niet voor de klas wil staan.

European Studies

Het besturen van Europa is een complexe uitdaging. Bij European Studies doe je de expertise op om te kunnen werken in deze fascinerende omgeving waar verschillende overheidsniveaus samenkomen.

Health Sciences

De master Health Sciences is gericht op het inzetten van technologie en innovatie om verbeteringen in de gezondheidszorg te realiseren.

Industrial Engineering and Management

Tijdens deze opleiding leer je om processen te ontwerpen, beheren en optimaliseren in complexe organisaties en bedrijven, in een globale context, met wiskundige modellen, computersimulaties en ICT.

Science Education and Communication: Leraar VHO Informatica

Heb jij een technische bachelor gevolgd? En wil je jouw kennis graag delen met jongeren of volwassenen? Dan is de eerstegraads-lerarenopleiding Science Education and Communication iets voor jou.

Science Education and Communication: Leraar VHO Natuurkunde

Heb jij een technische bachelor gevolgd? En wil je jouw kennis graag delen met jongeren of volwassenen? Dan is de eerstegraads-lerarenopleiding Science Education and Communication iets voor jou.

Science Education and Communication: Leraar VHO O&O

Heb jij een technische bachelor gevolgd? En wil je jouw kennis graag delen met jongeren of volwassenen? Dan is de eerstegraads-lerarenopleiding Science Education and Communication iets voor jou.

Science Education and Communication: Leraar VHO Scheikunde

Heb jij een technische bachelor gevolgd? En wil je jouw kennis graag delen met jongeren of volwassenen? Dan is de eerstegraads-lerarenopleiding Science Education and Communication iets voor jou.

Science Education and Communication: Leraar VHO Wiskunde

Heb jij een technische bachelor gevolgd? En wil je jouw kennis graag delen met jongeren of volwassenen? Dan is de eerstegraads-lerarenopleiding Science Education and Communication iets voor jou.

Sociale wetenschappen
Business Administration

Wil je oplossingen bedenken voor complexe bedrijfskundige vraagstukken? Wij leren je hoe je wetenschappelijke methodes toepast in de praktijk en stomen je klaar voor een carrière in het bedrijfsleven.

Communication Studies

Overal ter wereld vertrouwen succesvolle organisaties op effectieve communicatie. Deze opleiding combineert academische kennis met praktische relevantie en leidt je op tot een communicatiedeskundige.

Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen

In deze tweejarige Nederlandstalige masteropleiding leer je je passie voor wiskunde, natuurkunde, scheikunde, informatica of ontwerpen creatief in te zetten voor leerlingen, scholen en maatschappij.

Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen

Met deze één- of tweejarige masteropleiding word je docent mens- en maatschappijwetenschappen of een robuuste onderwijsbestuurder met een scherp oog voor de impact van technologie op de samenleving.

Educational Science and Technology

De masteropleiding Educational Science and Technology is er voor iedereen die geïnteresseerd is in onderwijs en training, maar zelf niet voor de klas wil staan.

European Studies

Het besturen van Europa is een complexe uitdaging. Bij European Studies doe je de expertise op om te kunnen werken in deze fascinerende omgeving waar verschillende overheidsniveaus samenkomen.

Methodology and Statistics for the Behavioural, Biomedical and Social Sciences

Door het monitoren en meten van processen wordt er steeds meer data verzameld. Professionals op het gebied van methodologie en statistiek zijn nodig die informatieve oplossingen bieden gegeven data.

Philosophy of Science, Technology and Society

In de master Philosophy of Science, Technology and Society leer je hoe je de impact van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op de maatschappij kritisch kunt analyseren en beoordelen.

Psychology

Hoe handelen mensen? En hoe kunnen we psychologische kennis inzetten om problemen uit de praktijk op te lossen? Typisch vragen die aan bod komen tijdens de masteropleiding Psychology.

Science Education and Communication: Leraar VHO Informatica

Heb jij een technische bachelor gevolgd? En wil je jouw kennis graag delen met jongeren of volwassenen? Dan is de eerstegraads-lerarenopleiding Science Education and Communication iets voor jou.

Science Education and Communication: Leraar VHO Natuurkunde

Heb jij een technische bachelor gevolgd? En wil je jouw kennis graag delen met jongeren of volwassenen? Dan is de eerstegraads-lerarenopleiding Science Education and Communication iets voor jou.

Science Education and Communication: Leraar VHO O&O

Heb jij een technische bachelor gevolgd? En wil je jouw kennis graag delen met jongeren of volwassenen? Dan is de eerstegraads-lerarenopleiding Science Education and Communication iets voor jou.

Science Education and Communication: Leraar VHO Scheikunde

Heb jij een technische bachelor gevolgd? En wil je jouw kennis graag delen met jongeren of volwassenen? Dan is de eerstegraads-lerarenopleiding Science Education and Communication iets voor jou.

Science Education and Communication: Leraar VHO Wiskunde

Heb jij een technische bachelor gevolgd? En wil je jouw kennis graag delen met jongeren of volwassenen? Dan is de eerstegraads-lerarenopleiding Science Education and Communication iets voor jou.

Chat offline (info)