Om de doorstroom tussen het HBO en de universiteit te versoepelen, is gekeken of het mogelijk is studenten van aanverwante HBO-opleidingen al tijdens hun HBO bachelor onderdelen van het pre-master programma Psychologie te laten doorlopen. Hiervoor is de doorstroomminor bedacht. Door het volgen van de doorstroomminor tijdens je HBO-opleiding, is het mogelijk om versneld de master Psychology in te stromen. In plaats van een pre-mastertraject van ongeveer één jaar te moeten doorlopen, volg je nadat je de doorstroomminor en je HBO-opleiding hebt afgerond nog een half jaar aan pre-master vakken (zelfstudie in de zomer (juli/aug) + een module van 15 EC (alleen mogelijk in semester 1 sept – januari) voordat je (per februari) aan de master Psychology kunt beginnen. Daarnaast is de doorstoomminor de ideale manier om uit te vinden of studeren aan de universiteit iets voor jou is.

Vakken in de doorstroomminor

De vakken in de doorstroomminor komen overeen met het generieke / academische deel (30 EC) van het pre-master programma Psychologie. Het generieke deel bestaat uit methoden- en statistiekvakken, onderzoeks- en ontwerpvakken en een oriëntatie op de wetenschapsgebieden van de Psychologie.

Toelatingseisen

Om aan de doorstroomminor te mogen beginnen moet je aan een aantal eisen voldoen

  1. Aanverwante opleiding, zie ‘Toelating’.
  2. Eerste en tweede studiejaar van je HBO afgerond
  3. Niveau (wiskunde en Engels)*
  4. Toestemming van je examencommissie

* Als HBO-student is verder studeren in de (pre-)master Psychologie alleen aan te bevelen als je tot de betere studenten op het HBO behoort (gemiddeld minimaal een 7,0). We raden je verder aan je kennis van Engels en Wiskunde bij te spijkeren alvorens met de pre-master te beginnen. Aanvullende cursussen kun je bijvoorbeeld volgen bij Babel en Boswell Bèta of de Open Universiteit. Zie voor specifieke informatie voor Saxion-studenten.

Aanmelding

Wanneer je besluit om je in te schrijven voor de doorstroomminor aan de UT blijf je gewoon ingeschreven staan als student aan je huidige HBO-instelling. Aan de UT word je dan ingeschreven als ‘doorstroomminor student’. Wil je je aanmelden als doorstroomminor student, dat kan via Kies op maat. Doe dit uiterlijk 30 juni (instroom september) of 31 december (instroom februari).

Na afronding doorstroomminor

Als je de (doorstroom)minor hebt afgerond en je zit in je laatste jaar van je HBO-opleiding, dan dien je contact op te nemen met de studieadviseur van de (pre-)master Psychologie aan de UT (studieadviseur-mps@utwente.nl) om het vervolg van de pre-master te bespreken. Let op: dit (vervolg) gedeelte volg je altijd vanaf de zomer(vakantie) / september.

Chat offline (info)