Anna Bosch

Anna werkt als psycholoog in opleiding tot GZ-Psycholoog bij Ziekenhuisgroep Twente, afdeling Medische Psychologie. 

Wat zijn je werkzaamheden binnen de organisatie?

Mijn werkzaamheden in het ziekenhuis zijn zeer divers. De patiëntengroep is erg breed. Het betreft veelal mensen met psychische klachten waarvan de oorzaak medisch is. Ik zie bijvoorbeeld patiënten vanuit het aandachtsgebied 'cardiologie'. Deze patiënten hebben te kampen gehad met hartproblematiek en hebben hierdoor angst- en of stemmingsklachten ontwikkeld. Ook behandel ik patiënten met chronische hoofdpijnklachten en screen ik patiënten die graag in aanmerking willen komen voor een maagverkleining.  

Welke kennis uit je studie gebruik je in je werk?

In de master zijn we veel bezig geweest met rollenspelen en het toepassen van CGT. De overgang van de universiteit naar de praktijk verliep om deze reden erg natuurlijk. De stage die ik bij Mediant, afdeling Angst- en Stemmingsstoornissen, heb gelopen heeft hier ook aan bijgedragen. Hier hield ik mij veelal bezig met het uitvoeren van protocollaire behandelingen. Vanuit de studie is mij verder erg bijgebleven dat empathie, warmte en echtheid de belangrijkste voorwaarden in een behandeling zijn om verandering te kunnen bewerkstelligen. Deze kennis helpt mij te relativeren bij een complexe behandeling.

Wat is voor jou de meerwaarde van positieve psychologie en technologie naast de klinische vaardigheden die je hebt geleerd?

De aandacht die in de studie werd geschonken aan positieve psychologie vond ik erg leuk en relevant. Ik heb bijvoorbeeld met veel plezier het boek oplossingsgerichte korte psychotherapie van Hans Cladder gelezen. Hier staan veel praktische tips in. De wondervraag, die in dit boek wordt beschreven, gebruik ik vaak in de praktijk en kan soms erg verhelderend werken.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Momenteel volg ik in Nijmegen een 2-jarige opleiding tot Gezondheidszorg psycholoog. Ik ben in januari dit jaar begonnen en ik heb het reuze naar mijn zin. Er wordt dieper op de reeds bestaande kennis ingegaan en alles kan direct toegepast worden in de praktijk. Na deze opleiding vind ik het wel even genoeg geweest wat betreft studeren. Hoewel... mijn nieuwsgierigheid en motivatie voor het vak is zo groot dat ik het veel te leuk vindt om te blijven leren. Misschien een EMDR of een Mindfulness cursus of misschien wel een opleiding tot Psychotherapeut? Wie zal het zeggen... Ik leef graag met de dag!

Chat offline (info)