Overzicht masteropleidingen

Master Leraar Voortgezet Hoger Onderwijs (VHO) in Zaakvakken

Na je bachelor of master Sociologie, Politicologie of Bestuurskunde voor de klas? Haal dan je eerstegraads lesbevoegdheid Master Leraar Voortgezet Hoger Onderwijs in Zaakvakken (LVHOM). De opleiding start in september en februari (onder voorwaarden). De opleiding is in voltijd en deeltijd te volgen.

VOOR DE KLAS ALS DOCENT MAATSCHAPPIJLEER EN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN

De tweejarige masteropleiding leidt op tot eerstegraads docent Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen. Meer informatie over het studieprogramma en toelating. Benieuwd naar een ervaring van een docent Maatschappijleer?

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen
Graad: MSc
Duur
2 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd / deeltijd
Taal
Nederlandstalig
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2017
1 februari 2018
1 september 2018
1 februari 2019
1 september 2019
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding

combinatie van theorie en praktijk

In de masteropleiding Maatschappijleer combineer je theorie en praktijk. De ene dag volg je hoor- en werkcolleges, de andere dag sta je voor de klas op een middelbare school, onder begeleiding van een ervaren docent. Binnen de opleiding doe je dus niet alleen zelf kennis op, maar leer je ook welke manieren er zijn om effectief kennis over te dragen. 

Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen

De vakken maatschappijleer en maatschappijwetenschappen hebben een bijzondere rol in het curriculum van het voortgezet onderwijs. Het gaat om politiek onderwijs; over bijdragen aan het vormen van democratisch burgerschap. Jonge mensen leren tijdens dit vak hun mening te vormen over maatschappelijke vraagstukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan politieke participatie van jongeren, democratie, burgerschap en normen en waarden. In de opleiding leer je om deze complexe onderwerpen aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor een jonge doelgroep. 

Waarom de lerarenopleiding aan de UT?

Kenmerkend voor de opleiding aan de Universiteit Twente is onderwijs op maat. Het studieprogramma is afgestemd op je eigen kennis, vaardigheden en interesses. Door op een school stage te lopen, leer je bovendien hoe je die vaardigheden in de praktijk toepast.

Carrièrekansen

Na de opleiding ben je in het bezit van een masterdiploma én de eerstegraads-lesbevoegdheid. Dat betekent dat je onderwijservaring hebt én inhoudelijk deskundige bent in je vakgebied. Je kunt onder meer aan de slag als docent Maatschappijleer en maatschappijwetenschappen, of je kunt interne scholingstrajecten opzetten binnen overheidsinstellingen en het bedrijfsleven.

Tegemoetkoming studiekosten

Wist je dat je een tegemoetkoming van je studiekosten kunt krijgen? Lees meer informatie over deze tegemoetkoming of bezoek de website

MAAK KENNIS MET DE OPLEIDING

Maak kennis met de opleiding Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Twente: 

  • Bezoek een open dag;
  • Volg een meeloopdag;
  • Stel je vraag of chat met het Study Information Center.
  • Neem contact op met de studieadviseur Gerdy ten Bruggencate via g.c.tenbruggencate@utwente.nl of +31 53 489 3276

Gerelateerde opleidingen

Hieronder vind je een lijst van opleidingen die (direct) gerelateerd zijn aan de opleiding Master Leraar Voortgezet Hoger Onderwijs (VHO) in Zaakvakken

Sociale wetenschappen
Business Administration

Wil je oplossingen bedenken voor complexe bedrijfskundige vraagstukken? Wij leren je hoe je wetenschappelijke methodes toepast in de praktijk en stomen je klaar voor een carrière in het bedrijfsleven.

Communication Studies

Overal ter wereld vertrouwen succesvolle organisaties op effectieve communicatie. Deze opleiding combineert academische kennis met praktische relevantie en leidt je op tot een communicatiedeskundige.

Educational Science and Technology

De masteropleiding Educational Science and Technology is er voor iedereen die geïnteresseerd is in onderwijs en training, maar zelf niet voor de klas wil staan.

European Studies

Het besturen van Europa is een complexe uitdaging. Bij European Studies doe je de expertise op om te kunnen werken in deze fascinerende omgeving waar verschillende overheidsniveaus samenkomen.

Methodology and Statistics for the Behavioural, Biomedical and Social Sciences

Door het monitoren en meten van processen wordt er steeds meer data verzameld. Professionals op het gebied van methodologie en statistiek zijn nodig die informatieve oplossingen bieden gegeven data.

Philosophy of Science, Technology and Society

In de master Philosophy of Science, Technology and Society leer je hoe je de impact van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op de maatschappij kritisch kunt analyseren en beoordelen.

Psychology

Hoe handelen mensen? En hoe kunnen we psychologische kennis inzetten om problemen uit de praktijk op te lossen? Typisch vragen die aan bod komen tijdens de masteropleiding Psychology.

Public Administration

De master Public Administration bereidt je voor op de politieke en bestuurlijke uitdagingen van onze complexe en steeds veranderende samenleving.

Science Education and Communication

Heb jij een technische bachelor gevolgd? En wil je jouw kennis graag delen met jongeren of volwassenen? Dan is de eerstegraads-lerarenopleiding Science Education and Communication iets voor jou.

Chat offline (info)