European Studies

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Leer de complexiteit van Europese beleidsvorming te doorgronden bij het aanpakken van grensoverschrijdende maatschappelijke uitdagingen.

Klimaatverandering, cyberveiligheid, migratie en de energietransitie: de grote uitdagingen waarmee de samenleving vandaag de dag te maken heeft, beperken zich niet tot grenzen. Ze vereisen internationale samenwerking en de Europese Unie (EU) is een belangrijke speler in het bevorderen van deze samenwerking -door het vormgeven van beleid en het stimuleren van innovatie. Maar hoe vind je je weg in de complexiteit van Europese beleidsvorming? Hoe bereik je effectieve besluitvorming als er meerdere lidstaten en instellingen bij betrokken zijn? En welke invloed heeft technologische innovatie op bestuur op internationale schaal? Met zulke vragen ga je aan de slag tijdens de master European Studies aan de Universiteit Twente.

Tijdens deze eenjarige, Engelstalige masteropleiding houd je je bezig met politieke en bestuurlijke vraagstukken binnen Europa en leer je alles over het ontwikkelen en uitvoeren van grensoverschrijdend overheidsbeleid. Daarbij onderzoek je niet alleen samenwerkingen en beleidsvorming binnen Europa, maar ook de positie van de EU in de rest van de wereld, en geopolitieke verhoudingen met machtsblokken zoals de Verenigde Staten, Rusland of China. Vooral als je geïnteresseerd bent in beleidsvorming in de context van digitale transformatie en technologische ontwikkelingen, dan zit je bij de Universiteit Twente goed. Hier combineer je politieke, sociologische, economische, juridische én technologische perspectieven in het aanpakken van internationale beleidsvraagstukken.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Start Master European Studies

De masteropleiding European Studies start in september. Als je eerst een pre-master moet volgen, kun je in september of februari starten en je master vervolgen in september.

Lees verder op de Engelstalige website

Je volgt deze opleiding in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

De digitale transformatie is een van de belangrijkste prioriteiten van de EU. Als je European Studies studeert aan een technische universiteit als de Universiteit Twente, ontwikkel je technologische perspectieven op beleidsvraagstukken binnen de Europese context. Voor alle duidelijkheid: je hoeft echt geen tech geek te zijn om deze master te volgen. Maar als je graag aan de slag gaat met uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld dataveiligheid en privacy, kunstmatige intelligentie, duurzame energietechnologieën of het terugdringen van e-waste, om maar een paar voorbeelden te noemen, dan ben je bij de Universiteit Twente aan het juiste adres om je master te volgen!

Ga voor een double degree

Wil je kennis en expertise opdoen die verder reikt dan deze master? Ga dan voor een double degree! Als student European Studies heb je de unieke mogelijkheid om een tweede master aan je programma toe te voegen: de Master Comparative Public Governance aan de University of Münster in Duitsland. Dit double degree-programma duurt twee jaar en een succesvolle afronding levert je twee masterdiploma’s op.

Carrièremogelijkheden

De masteropleiding European Studies biedt uitstekende baankansen. De vraag naar experts die de complexiteit van Europa begrijpen reikt veel verder dan Brussel. Bij de overheid, in het bedrijfsleven, de non-profit sector en NGO’s is er een groeiende behoefte aan mensen met de juiste kennis, inzichten en vaardigheden om de uitdagingen waar Europa mee te maken heeft het hoofd te bieden. Afgestudeerden van deze master vinden snel na hun afstuderen interessante, uitdagende banen als beleidsmaker, beleidsadviseur, lobbyist of onderzoeker, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Quicklinks

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in European Studies
Certificatie: MSc
CROHO-code
69303
Faculteit
Behavioural Management and Social Sciences
Duur
1 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO, EAPAA
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies