Ervaringen

Student Michiel

michiel van staveren

Na een paar jaar gewerkt te hebben in opdracht van de provincie Overijssel en diverse maatschappelijke instellingen, heb ik besloten een jaar terug in de schoolbanken te gaan om mijn eerstegraads onderwijsbevoegdheid Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen te behalen. Ik wil mijn kennis en ervaring overdragen op jongeren en minder ‘op papier’ bezig zijn.

Het leukst aan deze opleiding is dat je supergoed wordt in één vak: dat van docent. Het is eigenlijk een universitaire beroepsopleiding. De wetenschappelijke basis heb ik opgedaan tijdens mijn masteropleiding Public Administration. Ook nu krijg ik natuurlijk de nodige verdieping, maar de studie draait vooral om hoe je de stof op een didactisch verantwoorde manier overdraagt.

Een extra uitdaging is dat er in de maatschappijleer geen absolute waarheden zijn: het gaat er niet om wat je ergens van vindt, maar hoe je erover nadenkt. Het is dus belangrijk om leerlingen te sturen en ondersteunen in hun denk- en argumentatieproces. Vragen stellen, stiltes laten vallen, discussiëren. Je moet ze prikkelen met de juiste onderwerpen. Leerlingen zijn van zichzelf wel gemotiveerd, maar niet altijd voor datgene waarmee je als leraar komt. Daar ligt wel een uitdaging! Het gaat om de wisselwerking tussen jezelf en de klas. En tot nu toe, tijdens mijn stage, gaat me dat goed af. Dat komt doordat dit echt is wat ik wil. Ik sta met een doel voor de klas en kan niet wachten tot ik straks, als bevoegd docent, zelf mijn lessen kan gaan invullen.

Chat offline (info)