Eveline Dijkdrenth

Na mijn bacheloropleiding Culturele Antropologie en Niet Westerse Sociologie, ben ik begonnen aan de lerarenopleiding Maatschappijleer aan de Universiteit Twente. Het is een master die je voorbereidt op hoe je leerlingen op de middelbare school het vak maatschappijleer kan leren. Het is dus vooral gericht op het verkrijgen van een didactisch vermogen.

De eerste keer lesgeven is raar, spannend, eng en onwijs gaaf. Het is de eerste keer dat je eens aan de andere kant van de klas staat en de leerlingen een bepaalde verwachting hebben die jij moet waarmaken. Puur door het vaak te doen, groei je in je rol als docent. Niet alleen de leerlingen moeten aan jou wennen; jij moet ook aan jouw nieuwe status wennen. In de loop van de tijd bouw je zelfvertrouwen op en dan ga je je echt een docent voelen.

In het eerste half jaar leer je aan de hand van kleine opdrachten hoe je bijvoorbeeld een lesplan moet opstellen. Je leert hoe je deze het best kunt opbouwen. Dat je les bijvoorbeeld voldoende afwisseling moet hebben, en dat er toetsmomenten ingepland moeten worden waardoor je als docent weet of leerlingen begrijpen wat je aan ze hebt uitgelegd. Door zo’n lesplan regelmatig te maken, word je er steeds meer bewust van hoe je een les het beste kunt plannen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies