HomeOnderwijsMasterPrimeurs tijdens Hi-Tech Fashion event Universiteit Twente
Innovatielezing 2015
Maartje Dijkstra
Pauline van Dongen
Hellen van Rees
SENSOREE.com
Posturise
POPKALAB

Primeurs tijdens Hi-Tech Fashion event Universiteit Twente #innovationlecture#utwente

Tijdens de Innovatielezing 2015 van de Universiteit Twente op 2 juni 2015 met als hoofdgastspreker Neelie Kroes van StartupDelta vindt er een Hi-Tech Fashion event plaats. De UT laat, ondersteund door haar slogan High Tech Human Touch, de ontwikkelingen zien op het vlak van wearable technology. Fashion van de toekomst met technieken als 3d- printen, laser, led, solar en meer. De ontwerpers met internationale allure die meedoen zijn o.a. Pauline van Dongen, Hellen van Rees, Leonie Smelt, Leonie Tenthof van Noorden, Sensoree, Maartje Dijkstra, POPKALAB en ontwerpers van de UT en Saxion. Als klap op de vuurpijl tonen enkele ontwerpers creaties nooit eerder vertoond op de catwalk en heeft de UT voor het eerst sinds haar bestaan enkele Fashion primeurs.

Maartje Dijkstra

Maartje Dijkstra studeerde in 2006 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. In 2004 liep ze stage bij Alexander McQueen in London. In 2007 startte zij haar eigen fashion label. Maartje ontwerpt individualistische, sculptuur achtige, progressieve, handgemaakte kleding collecties, accessoires en illustraties. Op 2 juni presenteert ze o.a. DEZIPFADEN dat ze samen ontwierp met electronic composer/producer Beorn Lebenstedt a.k.a. Newk.

Pauline van Dongen

Pauline van Dongen (Amsterdam, 1986) is modeontwerpster. Bij elk ontwerp onderzoekt zij de ruimte tussen het lichaam en de kleding. Pauline combineert high tech materialen en nieuwe technologieën met traditionele materialen en vakmanschap. Een voorbeeld van haar vooruitstrevende aanpak zijn de 3D geprinte schoenen die zij in 2010 ontwikkelde in samenwerking met het bedrijf Freedom Of Creation.

Hellen van Rees

Hellen van Rees is mode- en textiel designer afgestudeerd aan het prestigieuze MA Fashion at Central Saint Martins in London in Februari 2012. Daarvoor deed zij haar bachelor Fashion design bij ArtEZ in Arnhem. Haar collecties worden ieder seizoen getoond tijdens de Fashion Week in Londen en Parijs. Lady Gaga droeg een outfit van Hellen van Rees. In juli 2013 won van Rees de Humanity in Fashion Award tijdens de Berlijn Fashion Week. Haar kleding heeft een futuristische uitstraling met o.a. 3- Dimensionale elementen.

Leonie Smelt

Leonie Smelt is een modeontwerpster uit Enschede, die eerder stage liep bij Iris van Herpen en haar studie aan de Willem de Kooning Academie succesvol afrondde met een experimentele eindcollectie.

Leonie Tenthof van Noorden

Leonie Tenthof van Noorden is een industriële ontwerpster met passie voor materialen, fashion en technologie en hoe deze elementen met elkaar interacteren of hoe ze te combineren zijn. Zij studeerde af aan de TU Eindhoven, afdeling Industrial Design. Leonie is een ontwerpster met een brede blik op productontwerp en interactie en bekijkt hoe technologie ons dagelijks leven beïnvloed.

SENSOREE

Sensoree’s therapeutische biomedia monitort het lichaam en reageert met visuele perceptie en tastbare feedback. Deze aanpak vormt een nieuwe manier van communicatie met ons zelf en anderen over hoe we ons voelen. De op emotie gebaseerde ontwerpen stimuleren zelfbewustzijn, bewustzijn van ons lichaam, spontaniteit en lol. Sensoree werkt met futuristische elementen van duurzame materialen geïntegreerd in sensitieve technologie. Sensoree is het bedrijf van gastkunstenaar Kristin Neidlinger, ze is op dit moment als ‘artist in residence’ verbonden aan de opleiding Creative Technology op de UT.

Posturise (Universiteit Twente)

Posturise is een innovatieve manier van verbetering aan de lichaamshouding. Unieke sensorentechnologie voor hiervoor gebruikt. De draagbare oplossing detecteert matige lichaamshouding en geeft direct feedback. Dit helpt je spiergeheugen te trainen, zodat je snel weer rechtop zit of loopt.

POPKALAB

POPKALAB is een ontwerp en onderzoek studio met de focus op innovatie binnen draagbare technologie. Het lab is gespecialiseerd in elektronisch textiel en reactieve kleding voor entertainment en life stijl. POPKALAB richt zich met haar netwerk van specialisten op design, trends, fotografie en technologie en bestaat o.a. uit ingenieurs en programmeurs om tot frisse ideeën te komen.

Saxion

Ontwerper Freya Zaplata toont haar 3D geprint nylon met de Cartesio printer, direct op het textiel geprint. Ze deed haar minor Smart Functional Materials voor de opleiding toegepaste Commerciële Textielkunde. Ontwerper Eliza Bottenberg toont de Electro Luminescent Fibers uitgevoerd voor het lectoraat Smart Functional Materials.

Innovatielezing

De Innovatielezing van de Universiteit Twente is een jaarlijks evenement waar een prominente persoonlijkheid een voordracht geeft over nieuwe innovatieve technologische ontwikkelingen en de invloed van deze ontwikkelingen op de maatschappij. Op 2 juni spreekt Neelie Kroes de UT-Innovatielezing 2015 uit. Studenten, medewerkers, overheid en bedrijfsleven zijn welkom op de universiteitscampus om tijdens deze interactieve middag met haar in gesprek te gaan. In het programma van de Innovatielezing zijn tevens inleidingen opgenomen van ondernemer en UT- alumnus Yori Kamphuis van Coblue Cybersecurity en Ray Quintana van het prestigieuze Cottonwood Technology Fund. Aanmelden Innovatielezing 2015 is nog mogelijk.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies